Haberler

Deniz Feneri'den Nijer'e Hastane

09-02-2015

Dünyanın yoksul ülkelerine 17 yıldır yardım ulaştıran Deniz Feneri Derneği şimdi de Nijer’de tadilatını yaptırdığı hastaneyi hizmete açtı.

Dünyanın yoksul ülkelerine 17 yıldır yardım ulaştıran Deniz Feneri Derneği şimdi de Nijer’de tadilatını yaptırdığı hastaneyi hizmete açtı.

Başkent Niamey’in Saga Bölgesinde yoksul bir mahallede açılan hastane, 30 kişi kapasiteli iki bloktan oluşuyor, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak hizmet veriyor. Açılışa Genel Müdür Ali Karayılan, Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dinçer Yetiş, Tika Nijer Koordinatörü Metehan Özer, Niamey Belediye Genel Sekreteri ve Nijerde yaşayan çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katıldı.


Deniz Feneri Derneği Genel Müdürü Ali Karayılan’ın açıklaması;

Derneğimiz, yıllardır yoksullara gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık gibi insani yardımlar ulaştırmaktadır. Savaş, afet, kıtlık gibi meselelerden dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamayanlar için de binlerce kilometre yol kat etmektedir. Bu ülkelerin başında Nijer geliyor. Derneğimiz yıllardır Nijer’de çeşitli yardım çalışmaları yaptı.

2013 yılında Nijer’de Deniz Feneri Derneği tarafından yapılan insani yardım yatırımlarını yerinde görmek ve açılışlarını yapmak için, bu ülkeyi ziyaret eden Genel Başkan Mehmet Cengiz Bey'e bir hastane gezdirilir. Hastane içler acısı durumdadır. Genel Başkanımız bu hastanenin hem tadilatını hem de eksik olan kısımlarını tamamlama sözü verir. Bu gün burada Genel Başkanımızın verdiği sözü yerine getirdik. Başkent Niamey’de Saga Bölgesinde yoksul bir mahallede Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini hizmete açtık.

Bölgede başka hastane yok. Kadın ve Çocuk Hastanesinde hastalar, açık arazide güneşte bekliyorlardı. Bir bekleme salonu yoktu. Tuvalet, lavabo yoktu. Sık sık su kesintisi sorunu ile karşılaşıyorlardı. Ayrıca nehirden gelen su klorlanmadan, dinlendirilmeden çeşmelere veriliyordu. Şimdi metruk haldeki hastaneye bayanlar ve erkekler için ayrı ayrı dörder tane tuvalet-duş yapıldı. Bekleme salonu yapıldı. 5 tonluk su deposu yapıldı ve sıcak su sistemi kuruldu. Zemin, kapılar, pencereler yapıldı. Elektrik tesisatı yenilendi.

Ayrıca, Kadın Doğum kliniğine Nijer’de hiç olmayan 2 adet elektrikli, 1 adet basınçlı üç adet kadın doğum yatağı temin edildi. Klinik için gerekli tüm tıbbi materyalleri Üzümcü Tıbbı Cihaz ve Medikal Firmasının katkıları ile Türkiye’den götürüldü. Dört hasta odası tefriş edildi. Nevresim, karyola, yatak vb. ihtiyaçlar giderildi.

Çöp kovası dahi bulunmayan tüm hastanenin temizlik malzemesi ihtiyacı karşılandı.

İç kanamalar için aspiratör, sterilazyon malzemeleri, ameliyat malzemeleri ve doktor önlüklerine varıncaya kadar eksikler tamamlandı.

Nijer, sağlık imkânları açısından dünya sıralamasında en alt seviyede, 17 milyon nüfuslu ülkede toplam doktor sayısı 105, Deniz Feneri Derneği’nin yaptırdığı hastane ise şu an Nijer’in en iyi Kadın Doğum Hastanelerinden biri.”

Toplam