Haberler

Deniz Feneri Suriye Yardımları

01-07-2015

Deniz Feneri Derneği, savaşın ilk günlerinden beri aynı duyarlılık ile Suriyelilere hiç ara vermeden yardım yapıyor.

Deniz Feneri Derneği, Suriye iç savaşı karşısında direnen ve ülkesini terk etmeyen ya da Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan çaresiz halka ilk günden beri kol kanat geriyor.
Evini barkını terk etmiş milyonlarca kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve genç insan yollara düşerek dilini, kültürünü bilmedikleri topraklarda hayata tutunmaya çalışıyor. Yurdun dört bir yanında kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışan Suriyelilerin büyük bir kısmı bin bir güçlükle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Deniz Feneri Derneği, savaşın ilk günlerinden beri aynı duyarlılık ile Suriyelilere hiç ara vermeden yardım yapıyor.
Temel insani ihtiyaç olarak bilinen ve akla gelebilecek her türlü yardım esirgenmeden ulaştırılıyor.
Deniz Feneri’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Şanlıurfa ve Antalya’da bulunan Genel Merkez, şube ve temsilcilikleri ve Kilis’te bulunan ofisi aracılığıyla organize edilen yardım dağıtımlarına gönüllüler de büyük destek veriyor.

\"\"

Suriye’de yaklaşık 200 bin çocuğa destek sağlandı.

Deniz Feneri Derneği 5 yıldır Türkiye’de ve Suriye’de;
Agtrin – Bahvarta – Ankara – Balıkesir – Boztepe – Bursa – Cibrin – Dabeg – Gaziantep – Halep – Hatay – İdlip – İslahiye – İstanbul – İzmir – Kırıkhan – Kilis – Lazkiye – Mardin – Munbuj – Nizip – Reyhanlı – Sandara – Savran – Şam – Şanlıurfa - Tal Seer - Tat Humus – Yayladağı gibi noktalarda yaşayan savaş mağdurlarına toplam 60 milyon TL. yardım yapıldı.
Yine Suriye içlerinde bulunan Al Bab - Babu’s Selam - Dayr Hafir - İdlip atme – Maskana - Menbij çadır kentleri ve savaş mağdurlarının tedavi edildiği Mera - Sandara – Savran - Üsame Ablak hastaneleri de yardım ulaştırılan yerler arasında.

Bu sözünü ettiğimiz şehirlere, kamplara, hastanelere;
Adak ve kurban eti - Ambulans - Battaniye - Bebek maması -Eğitim malzemesi -Ev eşyası -Giyim - Gıda - Hastane ekipmanları - İlaç - Jeneratör – Kömür -Kumaş – Nakit - Pick-up kamyonet - Prefabrik afet evi - Ranza - Sıkıştırılmış odun – Soba - Tekerlekli sandalye - Temizlik malzemesi -Tıbbi ve medikal malzeme - Tüp – ısıtıcı - Yatak vb. yardımlar yapıldı.
Suriye’den gelen yaralılar, Türkiye’deki hastanelerde tedavileri yapıldıktan sonra yaralı evlerine yerleştiriliyor.
Deniz Feneri Derneği yaralı evlerinin günlük ekmek, gıda, battaniye, ilaç vb. ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bu yardımlar, hamiyetperver halkımızın Suriyeli muhacir kardeşlerine destekleridir.
Ayrıca 26 ülkeden kişi, kurum ve kuruluşlar da yardımlarını Deniz Feneri Derneği aracılığıyla Suriye’ye gönderdi. Bu ülkeler; Almanya – Avustralya – Arabistan – Abd – Belçika – Bulgaristan – Canada - Çek Cumhuriyeti – Fas – Dubai – Fransa – Hollanda – İngiltere – İrlanda – İspanya – İsveç – İtalya – Katar – Kosova – Libya – Malezya – Mısır – Moldova – Polonya - Romanya – Sudan.

Türkiye’den Suriye’ye yardım geçişleri;
Kilis Öncüpınar
Hatay Cilvegözü
Hatay Yayladağı
Gaziantep Karkamış
Şanlıurfa Akçakale kapılarından yapılıyor.
Deniz Feneri Derneği bu kadar büyük çaplı bir yardım organizasyonu ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip edebilmek için 4 yıl önce Kilis’te bir ofis açtı.
4 yıldır yapılan yardımların başlıklarından söz etmek gerekirse;

2015 Yılı Ramazan Ayı
İsveç’teki bağışçılarımızın yardımları Halep ve İdlip’teki köylerde dağıtılıyor.
Tırlarda 2 bin koli gıda malzemesi, 3 bin paket çocuk maması, 1000 paket çocuk bezi bulunuyor.
Ayrıca; Şanlıurfa, Kilis, İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Lazkiye, Halep’te 10.000 Suriyeli aileye gıda ve temizlik kolisi yardımı yapılıyor.

Nisan 2015
38.160 adet hasta bezi, 51.250 adet çocuk bezi, 5.5 ton peynir, 155 adet battaniye, 3 adet tekerlekli sandalye, 6 adet yatak ve 1.722 parça giyim malzemesi yardımı yapıldı.
Yardımların bir kısmı Kilis üzerinden Suriye’deki kamplara gönderildi.
Bir kısmı ise Şanlıurfa’daki Suriyeli kardeşlerimize ulaştırıldı.\"\"

Mart 2015
Bay, bayan ve çocuk giysileri ile battaniyeden oluşan 9.860 parça insani yardım malzemesi Hatay ve Kilis'te yaşayan Suriyeli mazlumlara dağıtıldı.

Ocak 2015
490 ton kömür, 1.500 adet soba ve 1.000 adet soba borusu Suriye içlerine ulaştırıldı. Bu malzemeler, Halep’in kuzeyinde yer alan; İğne Kampı, Babusselam Kampı, Babulnur Kampı ve Dercimen Kamplarındaki çadırlarda yaşayan savaş mağduru aç, sefil, kimsesiz ve naçar halde yaşayan Suriyelilere dağıtıldı.

2014 Yılı Kurbanı
60 adet kurban kesildi ve tamamı Suriye içlerindeki 616 aileye dağıtıldı.
Ayrıca yıl boyunca gelen adak kurbanların bir kısmı da Suriye içindeki kamplarda kesilerek Suriyelilere ulaştırıldı.

2014 Yılı Ramazan Ayı;
Ramazan ayını kuşatan iyilik, merhamet ve yardımseverlik duyguları içerisinde zekât ve fitrelerini Deniz Feneri’ne bağışlayan hayırseverler sayesinde Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Yayladağı, Reyhanlı, Kırıkhan, Mardin, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Nizip, İslahiye, Halep, İdlip ve Lazkiye’de yaşayan 10 bin Suriyeli aileye 30 bin koli gıda ve temizlik malzemesi yardımı yapıldı.
Böylece her aileye kuru gıda, kahvaltılık ve temizlik malzemeleri içeren üçer kolilik yardımlar ulaştırıldı.
Toplamda 425 ton gıda ve temizlik malzemesinden oluşan 17 tırlık yardım yurdun dört bir yanındaki Suriyelilere bayram öncesi dağıtıldı.
Ayrıca; Birleşik Arap Emirlikleri’nce tedarik edilen 2.300 koli gıda malzemesi de Suriyeli savaş mağdurlarına teslim edildi. Bu gıdaların bir kısmı Ankara’da yaşayan Suriyeli ailelere, bir kısmı ise sınır bölgelerine ve Suriye’nin içine ulaştırıldı.

Önceki yardımlar
Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, ABD ve Kanada gibi ülkelerdeki hayırseverler tarafından toplam 8 tırlık yardım malzemesi Mersin Limanı'ndan tırlara yüklenerek, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan İdlip ve Halep illerinin civar köylerinde, kamplarda ve hastanelerde kullanılması için ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Bu tırların içerisinde muhtelif giyim, ayakkabı, battaniye, medikal malzeme, gıda, oyuncak, ev eşyası ve otomobil bulunuyor. İki adet otomobil de yardım malzemelerinin dağıtımını kolaylaştırmak için gönderildi.

Aynı ülkelerden gelen benzer 3 tırlık malzeme ise İskenderun Limanından alındı ve Kilis Öncüpınar sınır kapısından Suriye içlerine gönderildi.

Karabük ilindeki STK lar 4 tır + 1 Kamyon, toplamda 130 ton un yardımını Deniz Feneri Derneği aracılığıyla Suriye içlerine ulaştırdı.

Dört ambulans, yaralıların traktörlerle taşındığı Halep’e bağlı Tel Rıfat ve Ahterin bölgelerine gönderildi.
İlim Yayma Vakfı, Müsiad ve Deniz Feneri birleşerek 150 ton un ve 1000 gıda kolisi yardımı Hatay ve Kilis civarındaki Suriyelilere dağıtıldı. Unlar 25. kg.lık paketler halinde Suriye içlerine gönderildi.

Ankara Şubemiz ve Ege Temsilciliğimiz, Şanlıurfa ve Narlıca’da yaşayan Suriyelilere iki tır muhtelif yardım malzemesi dağıttı.

Ülkemizde yaşayan Suriyeliler için 200 battaniye ve 19 bin parçadan oluşan giysi desteği sağlandı.

İzmir’de bulunan Ege Temsilciliğimiz 5 adet prefabrik ev, 1 adet buzdolabı, 25 adet yatak, gıda, giyim ve temizlik malzemelerinden oluşan 1 tır ve 1 kamyonluk yardım Yayladağı’na gönderildi. Prefabrikler Yayladağı’ndaki Suriyeli yaralılar için sağlık birimi olarak kullanılıyor. Gıda, temizlik malzemesi ve giysiler ise Akçakale sınır kapısından Suriye içlerine gönderildi.

Suriyeli Mültecilerin Çocuklarına Eğitim Destek Merkezi’nde eğitim gören 160 öğrenciye okul çantası ve kırtasiye desteği sağlandı.

Ankara Altındağ mahallesinde yaşayan 630 Suriyeli aileye buzdolabı, kanepe, halı, battaniye, yorgan, ocak, mutfak eşyası vb. yardım malzemeleri ile ilgili bir çalışma yapıldı.

Karabük Mazlumlarla Dayanışma Platformu tarafından Suriye’ye yardım için başlatılan kampanya ile toplanan 5 TIR dolusu un, Deniz Feneri Derneği vasıtasıyla Suriye’ye ulaştırıldı. Unlar 25 kg.lık paketler halinde Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçirilerek Halep - Azez, Mera (Kamp), Ahterin ve Telrıfat’a gönderildi.
\"\"
Kilis’te her gün 1000 adet ekmek Suriyeli mültecilere ücretsiz dağıtılıyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırının öbür tarafında kurulan İdlip Atme kampındaki 1200'ün üzerinde çadırda yaşayan 30 bin mülteci için 4 adet su deposu kuruldu. Depolarda 35 ton su depolanıyor.

Kilis’te bulunan 3.700 kişinin yaşadığı Toplama Merkezi’nde temiz suyun muhafaza edilebilmesi için 10’ar tonluk 3 su deposu bulunuyor.

Bugüne kadar Deniz Feneri’nin Suriyelilere ulaştırdığı; 48 afet evi Atme kampında, 12 afet evi Azez-Halep’te sağlık kabini olarak, 6 afet evi Üsame Ablak Hastanesi’nde, 6 afet evi Halep Mera Köyü’ndeki hastanede sağlık kabini ve ilaç deposu olarak, 9 afet evi ise Yayladağı’nda sağlık birimi olarak kullanılıyor.
Kilis’te 100 adet afet evi mahallesi kurularak Suriyeli mültecilere tahsis edildi.
14 tanesi de Kilis Suriyeli mülteciler İlaç Dağıtım ve Sağlık Merkezi’ne tahsis edildi.

Suriyelilerin eğitim sürecinin önemli ölçüde desteklenmesi gerekiyor. Bu sebeple de Kilis’te 1600 Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü, 54 öğretmeni olan okula düzenli olarak gıda ve giysi desteği sağlanıyor. İslâhiye’de 650 çocuğun eğitim gördüğü merkeze giysi ve kırtasiye desteği veriliyor. İstanbul ve Ankara’da Suriye’den gelen ve eğitimine Türkiye’de devam eden öğrencilere ise nakit eğitim desteği veriliyor.

Kilis’te Suriyelilere hizmet veren, 10’u doktor olmak üzere 34 personelin görev yaptığı hastanede günde yaklaşık 500 kişi muayene oluyor. Deniz Feneri 4 yıldır hizmet veren hastanenin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını karşılıyor.
Suriye içlerine 12 adet ambulans gönderildi.\"\"

Savaşta yaralanarak engelli hale gelenlere 750 tekerlekli ve akülü sandalye verildi.

Ocak 2014’de 16 bin savaş mağdurunun yaşadığı 1.500 çadırlık Babu’s Selame Mülteci Kampına 471 ton kömür, 1100 adet soba, 4400 adet soba borusu ulaştırıldı. 4 çocuğun ve 1 annenin donarak öldüğü kampta 2013 kışında da 50 ton odun dağıtıldı.

Hatay’daki bir atölyede tamamı Suriyeli olan bir grup kadın, sürekli olarak ellerine ulaşan bağış yünlerle ördükleri giysileri Suriye içlerine gönderiyorlar. Bu atölyeye sürekli olarak yün, kumaş vb. malzemelerin bağış olarak ulaştırılması gerekmektedir. Deniz Feneri Derneği bu atölyeye kumaş bağışında bulundu.

Yardım tırları, Deniz Feneri’nin Genel Merkez, Şube ve temsilciklerinin bulunduğu illerden savaş bitene kadar yola çıkmaya devam edecektir.

Toplam