Haberler

Deniz Feneri Üç Günde Bir Su Kuyusu Açtı

24-03-2015

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Bangladeş, Somali ve Çad’da, 3 ayda 32 su kuyusu açıldı.

Başta Afrika ülkeleri olmak üzere çoğu geri kalmış ülkede insanların en temel problemlerinin başında su ihtiyacı geliyor. Deniz Feneri Derneği bu hayati ihtiyacı karşılamak amacıyla su kuyusu açma çalışmalarını yıllardır sürdürüyor. Dernek, 2015 yılının ilk üç ayında 32 su kuyusu daha açtı.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Bangladeş, Somali ve Çad gibi su sıkıntısının en çok yaşandığı ülkelerde bağışçıların destekleri ile su kuyuları açılıyor.

Afrika’nın birçok bölgesinde şebeke suyu bir tarafa temiz içme suyunu sağlayamayan yerler var. Açlık, susuzluk ve hastalıklar yüzünden her gün onlarca çocuğun hayatını kaybettiği bu bölgelerde susuzluk ve kirli sular nedeni ile yayılan hastalıklar en büyük ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle gölet ve dere gibi yerlerden, kimi zaman yerleşim alanlarına çok uzak yerlerden getirilen çoğunluğu sağlıksız olan sular ile su ihtiyacını karşılamaya çalışan bölge halkı, açılan kuyularının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Deniz Feneri tarafından 2015 yılı içerisinde Bangladeş’te 26, Somali’de 3, Çad’da 3 adet olmak üzere toplam 32 adet su kuyusu hizmete açıldı. Nisan ayı içerisinde açılması planlanan 18 su kuyusunun çalışmaları da devam ediyor.

Su ihtiyacının bu kadar yüksek ve önemli olduğu yerlerde, açtırılan bir su kuyusundan çevresindeki yerleşim yerlerinde ve kamplarda yaşayan yaklaşık 500 insan faydalanıyor. Deniz Feneri tarafından 2015 yılı içerisinde hizmete açılan su kuyularından ortalama 16 bin kişinin temiz su ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Hayırseverlerin bağışları ile Deniz Feneri tarafından, 2014 yılında Bangladeş (Arakan), Somali, Çad ve Filistin’de toplam 102 su kuyusu açıldı. Kuraklığın, hastalığın ve savaşın pençesindeki bu ülkelerde, temiz içme suyu ihtiyacının karşılanmasını bekleyen daha birçok bölge bulunuyor.

Deniz Feneri Derneği aracılığıyla bir su kuyusu; Bangladeş’te 1000 USD, Somali’de 4000 USD ve Çad’da 3000 USD’ye açılıyor. Bağışçılar isterlerse bir su kuyusunun bedelini tamamen karşılamak suretiyle, isterlerse bütçelerine göre bir kuyu maliyetinin bir kısmı için de bağış yapabiliyorlar.

Toplam