Haberler

Hattatlar Gazze'ye çalıştı

26-07-2014

Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde geliri Gazze'ye bağışlanmak üzere Sanat için İyilik serlevhalı Geleneksel Sanatlar Sergisi açıldı.

İbrahim Ethem Gören, Vali Mutlu'nun açılışını yaptığı sergiye mensuplarıyla birlikte katılan sanat kuruluşlarının yöneticileriyle görüştü.


İbrahim Ethem Gören/Son Devir

\"\"

\"\"

\"\"

Sanat İyilik İçin sergisinde bir araya gelen sanatkârlar yakın zamanda ürettikleri birbirinden âlâ eserlerin Gazze'ye yardım amacıyla kamuoyunun beğenisine arz ediyor.

Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde 31 Temmuz Perşembe gününe kadar ziyaretçilerini bekleyen Sanat İçin İyilik sergisinin tüm geliri Gazze'ye gönderilecek.

DENİZ FENERİ Derneği, iyiliğe gönül vermiş sanatkârların eserleriyle oluşturulan, geliri, Gazze'de tüm dünyanın gözleri önünde işlenen/işlenmekte olan katliamın yaralarının sarılmasında kullanılmak üzere geleneksel sanatlar sergisi düzenliyor.

21 Temmuz Pazartesi günü Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açılışını yaptığı sergide sanatkârların bağışladığı yüzlerce eser hayırsever sahiplerini bekliyor.


SERGİNİN GELİRİ GAZZELİ YETİMLERE GÖNDERİLECEK

Sanatkârlardan bağış mahiyetinde temin eserlerin satışından elde edilecek tüm gelir Gazze'deki mağdurlara, Şžifa Hastanesi'nde tedavi edilmekte olan hastalara, öksüz ve yetimlere gönderilecek.

Sanat İçin İyilik sergisindeki hat, ebru ve tezhip eserlerinin gelirleri çocukların acılarını bir nebze de olsa hafifletme, küçük gönüllerindeki sancıyı dindirmek için kullanılacak.

Sanat İyilik İçin sergisinde bir araya gelen sanatkârlar yakın zamanda ürettikleri birbirinden âlâ eserlerin Gazze'ye yardım amacıyla kamuoyunun beğenisine arz ediyor.

Sergide hat, tezhip, ebru gibi geleneksel sanat eserlerinin yanı sıra el yapımı çömlekler, biblolar ve Kütahya işi çini karolar gönlünden iyilik geçen koleksiyonerleri bekliyor...

Kütahya Vav-Der, Bursa Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Kültür Derneği ve Eskişehir Vel-Kalem Derneği başta olmak üzere İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi, Enderun Sanat, Klasik Türk Sanatları Vakfı, Tiryakiart Sanat Galerisi ve Galeri Bir İmza'nın destekte bulunduğu sergiye Mahmut Şžahin ve öğrencileriyle birlikte, Alparslan Babaoğlu, Ferhat Kurlu, Cemali Gündoğdu, Halil İbrahim Umuç ve İsmail Hakkı Gurbetçi katkıda bulunuyor.

Sergiye mensuplarıyla birlikte katılan sanat kuruluşlarının yöneticileriyle görüştük...


BİR YETİMİN GÖZYAŞžI İÇİN DÜNYAYI KARŞžIMIZA ALIRIZ

Mahmut Şahin-Hattat

Şabaniye Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı

\"\"

Mahmut Bey sergi fikri nasıl ortaya çıktı? Kaç kişilik bir ekiple sergi için hazırlandınız?

Benim içimde yıllardır bir hayır sergisi düzenleme fikri vardı. Hüseyin Kutlu Hocam "Malın zekâtı kırkta bir ilmin zekâtı yüzde yüz" derdi. Bu sergi isteğim eskimez dostum İsmail Hakkı Gurbetçi ile işadamı ve kolleksiyoner Yusuf İyilik Bey'in bir alışveriş merkezinde açmış olduğu sergide karşılaşmamızla neşv ü nema buldu.

Bana geleneksel sanatlarımızla ilgilenen arkadaşlarımıza DENİZ FENERİ Derneği ile alakalı bir hayır sergisi düşüncesi paylaştığını ve genel olarak ilgili sanatkârlardan menfi cevaplar aldığını söyledi.

Ben de bana neden haber verilmediğini sorarak böylesi bir hayır sergisini her zaman yapabileceğimizi söyledim. Muhatabım evvelemirde mutmain olmasa dahi renk vermedi. Ben bu sergi fikrini öğrencilerime açınca da eser verebilecek olanlar derhal kabul ettiler.

İlk sergimiz Mayıs ayında Bağlarbaşı'nda düzenlendi.

Serginin konusu neydi, kaç eser vardı?

Sergi konusu infaktı. Ayetler, hadisler ve özlü sözlerden oluşan 160 eserli bir sergi oldu. İşadamları ve meraklı hayırseverlerin ilgisi ile 140 eser satıldı ve geliri takriben 3 bin civarında Suriyeli mülteci aileye ulaştırıldı.

Bu şevk ve heyecanla ikinci sergiyi hazırlama kararını aldık. DENİZ FENERİ Derneği'nin merkezinde yapılan toplantıda ikinci sergi için kendi namıma ve öğrencilerim adına 50 eser sözü verdim. Öğrencilerim beni mahcup etmediler ve bu sergiye 140 eserle destek verdik.

Sergiye kaç sanatkâr himmet etti?

Toplamda 50 sanatçının eserleri var. Sanatkarlarımız hat sanatının yanı sıra, ebru, tezhip, minyatür, bakır işlemeciliği, çini ve musiki aletleri ile destek oldular.

Açılış nasıl oldu? Sanatkârlar, İstanbullular sergi açılışına rağbet etti mi?

Açılış gayet güzel oldu. İstanbul Valimiz Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, DENİZ FENERİ Derneği Başkanı Mehmet Cengiz, Av. Rıza Saka, işadamı ve koleksiyoner Yusuf İyilik ve çeşitli illerden gelen sanatçılar açılışta hazır bulundular.

Bizim isteğimiz böyle kutlu bir amaç için açılmış sergiye çok daha rağbet edilmesidir tabii ki. Bu hem sanatçılarımızın destek olma isteğini artırır hem de bu tip hayır sergilerinin sayısının ziyadeleşmesine katkıda bulunur.

Hat sanatının diliyle Gazze'ye nasıl bir mesaj iletiyorsunuz?

Yalnız Gazze değil gerek Arakan'da gerek Kuzey Irak'ta gerek Doğu Türkistan'da ve gerek dünyanın herhangi bir yerinde zulüm gören tüm Müslümanların yanında olduğumuzu haykırmak istiyoruz.

Bizler kalemlerimizi fırçalarımızı kullanarak mazlumların yanında olduğumuzu göstermek istedik.

Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı olarak Gazze'deki insanlık dramı için neler söylemek istersiniz.

Bizler yüzlerce yıl mazlumun yanında olmuş adil bir milletin ferdiyiz. Bunu bize bağlı olduğumuz din emrediyor. Eğer zulüm altındaki millet Yahudiler olsaydı bizler onları da savunurduk. Tarihimiz bunların örnekleriyle doludur. Ş an bu zulme karşı olan ve sesi çıkan nadir milletlerden biriyiz. Unutmayalım yiğit düştüğü yerden kalkar. Bu millet de yavaş yavaş ayağa kalkıyor.

Mazlum bir yavrunun, yetimin gözyaşı için gerekirse dünyayı karşımıza alırız. O kalemlerimiz, fırçalarımız silahla yer değiştirir. Kimse bu milletin sabrını test etmesin. Atalarımız bir taraftan dünyanın en nadide sanat eserlerini üretirken diğer bir taraftan da ilay-ı kelimetullah için gaza meydanlarında at koşturarak kılıç sallamıştır.

İlginiz için teşekkür ederim İbrahim Bey.

Arif Çelik-Hattat-Ressam

Kütahya VAV-DER Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı

\"\"

Eskiler "Malın/paranın zekâtı kırkta bir; ilmin zekâtı yüzde yüz" demişler. Bu bağlamda Vav-Der mensubu sanatkârlar olarak hayır amaçlı sergiler düzenliyorsunuz. Sanatkârın hayır sergisi taleplerinize dönüşleri nasıl oluyor?

Aslında bizim için; yani VAV-DER üyeleri için bu oranın yüzde yüzün hayli üstünde olduğunu belirteyim. Özellikle bu yıl neredeyse tüm çalışmalarımız hayır amaçlı sergilerde yer aldı.

Bizim için güzel bir örneklik oluşturan hocamız Mahmut Şžahin'in lügatinde "Hayır" (evetin karşıtı olan) bulunmadığı için her hayır amaçlı sergiye onun ardından biz de koştuk. Sanatkâr arkadaşlarımız ve üyelerimiz de sağ olsunlar bu yıl büyük bir özveriyle hayır amaçlı sergiler için çalıştılar.

Gazze yanarken bizim böyle basit bir girişimden bile kaçınmamız elbette düşünülemezdi. İnşallah yerine ulaşır ve Gazzeli yavruların yaralarına bir nebze de olsa merhem olabiliriz.

Sanat İçin İyilik sergisine Kütahya'dan hangi sanat nevilerinde, kimler katıldı?

Geleneksel sanatların pek çok nevinde eserler üretildi. İsim isim katılan arkadaşlarımızın hepsini sayamayacağım. Belki bir ya da birkaçının adını unutabilirim korkusuyla isim vermekten kaçınıyorum. Ama şunu söyleyelim eli kalem tutan her üyemiz seve seve katkı sağladı ve çalışmalarını, eserlerini DENİZ FENERİ Derneği'nin sergisine bağışladı.

Kütahya'ya İsrail zulmü nasıl yansıyor? Mensubunuz bulunan sanatkârların, halkın hissiyatı nasıl?

Kütahya'da birçok STK farklı etkinlikler yaptı. Ortalıkta görünen çok şey var ama yeterli değil. Kendimden örnek vereyim... Geçen yıl oğlum 15 gün hastanede yattı benim tüm hayatım alt üst oldu. İştahım kaçtı. Ama Gazze'de onca çocuk yaşamını yitirdi benim iştahım falan kaçmadı.

Evet dualarımızda ve eylemlerimizde Gazze var ama yeterince içten ve samimi olamadığımızdan endişeliyim. Yapabileceğimiz daha çok şey olmalı. En basiti kullandığımız ürünlere dikkat etmek diye düşünüyorum. Türk insanı asla sadece kendisi için yaşayamaz. Mısır, Suriye, Filistin (Gazze) ve tüm Ortadoğu ağlarken Türkiye insanının rahat ve mutlu olması düşünülemez. Bu anlamda sanatkâr üyelerimiz bir duyarlılık örneği göstererek böyle bir çalışmaya dâhil oldular. Allah niyetlerimizi kabul etsin. (Amin.)

MUSA'NIN DOĞžMASI YAKINDIR

Enes Özdemir-Hattat

Eskişehir Vel-Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği

\"\"

Derneğinizden biraz bahseder misiniz?

Derneğimiz Eskişehir'de 2012 yılında hat sanatına gönül vermiş arkadaşların bir araya gelmesi ile kuruldu. Mekanımız kadim şehrin Odunpazarı muhitinde. Burası aynı zamanda bizim atölyemiz... Dernek merkezimizde Pazar günleri gönlünde sanata ve estetik değerlere açık kapılar bulunan mensuplarımızla bir araya geliyoruz. Bir taraftan Mahmut Şžahin hocamıza meşklerimizi gösteriyoruz, diğer taraftan da içinden öz sanatlarımız geçen sohbetler ediyoruz.

Sergi süreci hakkında bilgi verir misiniz? Kimlerin eserleri var, Eskişehir'den kaç eserle katıldınız?

Toplumda sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi yönünde öncü adımlar atma gayretinde bulunuyoruz.

Mesela...

Engelli vatandaşlarımıza hat sanatının inceliklerini öğretiyoruz, Türkiye'nin hatta dünyanın deresinde olursa olsun bir hayır kuruluşu bizden yardım için levha istediğinde taleplerini mutlaka karşılıyoruz. El ve gönül birliğiyle levhaları hazırlayıp fisebilillah gönderiyoruz. Cami yazılarını ücretsiz yazıyoruz.

Sanat İçin İyilik sergisinde de Mahmut Şžahin hocamızın talebine istinaden 18 arkadaşımız bir araya geldik, gece-gündüz halisane niyetlerle çalışarak toplam 35 levha hazırladık ve DENİZ FENERİ sergisinde satılarak geliri Gazzeli kardeşlerimize iletilmek üzere İstanbul'a götürdük.

Bahsettiğiniz sanatkâr arkadaşlarınız kimler?

Bedri Altan, Çetin Avcı, Emre Özdemir, Gülay Keskin, Gülçin Yanarsoy, Hasan Yige, Hüseyin Seyhan Fidan, İlyas Orak, Mehmet Bayram, Nesrin Uzar, Nilüfer Çelik, Semra Uğur, Serap Hoşgör, Serap Tepedelen, Sıdıka Beyazoğlu, Şle Keskin ve Zeynep Kuşan.

Hayır sergisi için kamış kalemi hokkanıza daldırdığınızda gönlünüzden neler geçti?

Sanat insanların iç dünyasını aydınlatır. Ümmet iki haftadır Gazze'de karanlıklar içerisinde ölüm kalım mücadelesi veriyor... Kamış kalemi hokkaya daldırırken kaleminin masum çocuklarının gözyaşlarıyla yıkandığını düşündüm. Sülüs yazılarıma kanat katılarak Gazze'ye doğru süzüleceğini çocuklara ilaç, gıda, kıyafet olacağını düşündüm. Kaleminin her bir hareketinde mazlum bir çocuğun tebessüm ettiğini hayal ettim.

Vel- Kalem Geleneksel Sanatlar Derneği mensubu sanatkârlar olarak Gazze mazlumlarının yanında yer aldınız. Bir sanatkâr olarak Gazzeli Müslümanların maruz bırakıldıkları zulme yönelik düşünceleriniz nelerdir?

Allah, Gazzeli masum ve mazlum halkın yanındadır. Onlar doğacak Musa'dan korkuyorlar. Musa'nın doğması yakındır.

Toplam