Haberler

İyi haberle başlayalım...

02-10-2015

Zenginlikler içinde yaşayan ama değerlerinin hiç de farkında olmayan Sri Lanka Müslümanları azınlık olarak yaşamanın zorluklarını derinden hisseden bir halk. Ama Sri Lanka'dan iyi haber var.

Bayramı Sri Lanka'da geçirdik. Deniz Feneri Derneği başta olmak üzere Türkiye'den yardım derneklerinin adaya akın ettiklerine şahit olduk. Kimi 100 kimi 50 kimi 20 büyükbaş hayvan kesti.

Peki neydi Türk insanının Sri Lanka'ya olan ilgisinin sırrı?

Vikipedi bilgilerinden başlayalım: Sri Lanka, resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamakta. Yani aşağı yukarı iki Konya büyüklüğündeki alanda İstanbul'daki kadar insan yaşıyor.

Dünyanın gerçeklerinden devam edelim:

Hükümet güçleri ve Tamil Kaplanları arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılında başladı. 2009 yılında mücadele hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlansa da sorun tam olarak neticelenmiş değil.

Bizi ilgilendirense Sri Lanka'da nüfusun yüzde 10'una tekabül eden Müslüman topluluk.

Budist yönetimin Tamil Kaplanlarıyla mücadelesi beraberinde baskıcı bir rejim ve Müslüman azınlığın ezilmesini de getirdi. Şimdiye kadar çok daha zor şartlarda yaşayan Sri Lanka Müslümanları dinlerini rahatça yaşayabildikleri bir ülkeden başka hiçbir şey istemiyorlar.

Müslümanlar düzenli hayatları, ticaretteki örnek davranışlarıyla adada parmakla gösteriliyor.

\"sri

En büyük sorunlarıysa aşırı sağcı Budist ve Hristiyan devlet yetkililerinin kendilerine yönelik tutumları. Ceza kesilecekse ilk olarak Müslümanlara...

Dayak atılacaksa ilk olarak Müslümanlara...

Böyle bir ortamda hem dünyadan ülkelerine gelen yardımları koordine etmek ve aynı zamanda da siyasetle uğraşmak zorunda olan Serendib Vakfı yetkilileriyle buluşuyoruz. Cemaat-i İslami hareketinin de temsilciliğini yapan Vakıf Başkanı Muhammed Refik Türkiye'yi ortalama bir Türk vatandaşından daha iyi biliyor. Siyaset dünyasına çok hâkim. "Erdoğan!" diyor başka bir şey demiyor. Çevresindekiler de "hazır Türkiye'den birilerini bulmuşken" bize acelece soruyorlar "Kürt partisinin durumu ne oldu?"

İşte bu kadar ilgililer bizimle. Bildiğimiz kadarını anlatıyoruz. Biraz da onlardan dinlemek istiyoruz. Sri Lanka Müslümanları ne durumda?

Muhammed Refik bize güzel bir haber veriyor:

"Sri Lanka Müslümanları yıllarca baskı altında yaşadı. Ama İslam dünyasının baskıları sonucu hükümet bizi rahat bıraktı. İbadetlerimizi rahatça yapabiliyoruz. Dinimizi yaşamaya çalışıyoruz. Türkiye'ye minnettarız. Arada bu kadar uzun mesafe olmasına rağmen ilişkilerimiz çok sıcak. Ümmetin sesi oldunuz!"

Bu güzel habere sevinmemek elde değil. Dünya coğrafyasında bu kadar zulüm gören Müslüman varken azınlık olarak yaşadıkları ülkelerinde ticaret ve siyaset sayesinde daha iyi şartlarda yaşayan Sri Lanka Müslümanları ümmetin desteğini hep arkalarında görmek istiyorlar.

Toplam