Haberler

Patanili Öğrencilerin Maruz Kaldığı İnsan Hakları İhlalleri

15-04-2015

22 üniversite öğrencisi 2 Nisan 2015 günü üniversite kampüsüne baskın yapan askerler tarafından tutuklandı.

22 üniversite öğrencisi 2 Nisan 2015 günü üniversite kampüsüne baskın yapan askerler tarafından tutuklandı. Tutuklanan öğrenciler Prenses Naradhiwas Üniversitesi’nde okuyorlar. Bu baskınlar ve gençlerin tutuklanmaları sıkıyönetim kanunu kapsamında gerçekleşmektedir. Bu kanunun bugün Patani olarak bilinen Tayland’ın en güneyinde bulunan üç bölgesinde hâlâ yürürlüktedir.



Öğrenci yerleşkelerine özellikle genç aktivistlerin yurtlarına yapılan baskında anlaşmazlığın hüküm sürdüğü Patani’de sıkça rastlanan bir durum. Yürürlükteki sıkı yönetim kanunu ve geçici yasayla birlikte gençler çoğu zaman neden tutuklandıklarını veya DNA örneklerinin alınma nedenlerini bile öğrenemiyorlar. Birçok vakada, baskın sonrası gerçekleşen tutuklamalar ve özel yasayla izin verilen 7 ila 30 gün arası sürebilen bir gözaltı süresi yaşanıyor, bu soruşturmalar delil yetersizliğinden devam ettirilemiyor ve gençler yasal gözaltı sürelerinin sonunda serbest bırakılıyorlar. Nihayetinde yaşanan baskın, tutuklama ve gözaltılar gençlerde travmaya ve otoriteden duyulan korkuya dönüşüyor.



Geçtiğimiz 11 yıl içinde birçok gözaltı mağduru insan hakları mahrumiyetini kamuoyuna taşıdılar. Silahlı kuvvetlerin uyguladığı şiddet ve gözaltındaki sivillere yapılan işkence anlaşmazlığın yeniden ortaya çıktığı bölgede sık rastlanan bir duruma dönüşmüş durumda. Patani gibi anlaşmazlığın hüküm sürdüğü bölgelerdeki insan hakları ihlallerinin uluslararası platformlara taşınması gerekiyor. Çünkü Tayland resmi makamları konuya göz yumuyor veya umursamaz bir tavır takınıyorlar.



Mevcut Tayland hükümeti 1 Nisan 2015’te, askeri darbe sonrası 2014 Mayıs’ında çıkarılan sıkıyönetim kanununu kaldırdı. Bununla birlikte cuntanın hazırladığı geçici anayasanın 44. maddesi idareye ve yürütmeye mutlak otorite ve hesap verilemezlik imkânı sunuyor. Bu duruma müdahil tarafların çeşitli kaygıları bulunmakla birlikte temel endişeleri hâlâ Patani bölgesinde yürürlükte olan özel kanunlar (sıkı yönetim kanunu ve geçici yasa). Bu yasalar hem insan hakları ihlallerine neden oluyor hem de bu ihlallere karşı sesini yükselten gençleri tehdit ediyor. Ki bu ihlallerin protesto edildiği birçok yerde gençler yaralanıyorlar.



Patani bölgesinde barış tesisi için mücadele eden, kendisine demokratik ilkeleri şiar edinmiş, insan haklarına saygılı siyasi bir teşkilat olan PerMAS acilen şunları talep etmektedir:



1) Ordu tutukladığı bütün gençleri derhal serbest bırakmalıdır. Toplumun faal üyesi olan gençleri tehdit etmekten ve insan hakları ihlallerine sebep olan her türlü eylemden vazgeçmelidir. Ordu insan hakları ilkelerine riayet etmeli, işkencenin her türlüsüne son vermelidir.
2) Tayland hükümeti Patani bölgesinde hâlâ uygulanan sıkıyönetim kanununu kaldırmayı bir an önce tekrar düşünmelidir. Bu özel kanunlar son 10 yıldır yürürlükte olup birçok kereler otoritelerce suiistimal edilmiştir. Bu tür yasaların uygulanmasını tekrar gözden geçirmek yurttaşların refahı için elzemdir.



BARIŞ ve DEMOKRASİ
PATANİ ÖĞRENCİ ve GENÇLİK FEDERASYONU – PerMAS
03 NİSAN 2015

Toplam