Haberler

Terk Edilmiş Coğrafyalarda “Su Kuyuları” Açıyoruz

21-10-2014

Deniz Feneri kuraklığın yıkıcı etkilerini aza indirmek için binlerce kişinin istifade edeceği su kuyuları açıyor.

Deniz Feneri Derneği açlığın ve salgın hastalıkların artmasına sebep olan kuraklığın etkisini aza indirmek için binlerce kişinin istifade edeceği su kuyuları açıyor.

Afrika başta olmak üzere birçok ülkede hem içme suyu hem de tarımsal sulama amaçlı su kuyuları, depolar, çeşmeler yapıyor. İmkânsızlıklar sebebiyle yıllardır susuzluk içinde yaşayan unutulmuş coğrafyaları suya kavuşturuyor.

Dernek Bangladeş’te, kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanların temiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için Cox Bazaar Bölgesi ve çevresinde su kuyuları açıyor. Su kuyuları 3 hafta içerisinde tamamlanarak hizmete sunuluyor. Bangladeş’te şimdiye kadar 52 su kuyusu açıldı. Hedef 100 su kuyusu. Bölgede mülteci konumunda bulunan Arakanlı Müslümanların faydalanabilmesi için Bangladeş’te açılan bir su kuyusunun bedeli 2.200 TL.

Somali’de başkent Mogadişu, Orta Şebelle, Şebelle, Bay, Galgadud ve Hiran bölgelerinde su kuyuları açıyor. Açılan su kuyuları aracılığıyla bölge halkı temiz ve sağlıklı içme suyuna kavuşturuluyor. Bölgede şimdiye kadar 27 su kuyusu açıldı. Bir su kuyusunun bedeli 10 bin TL.

Nijer susuzluk çeken ülkelerin başında geliyor. Yıllardır fotoğraf karelerine, televizyon görüntülerine yansıyan ama fazla bir şey yapılmayan Afrika’daki susuzluk sorununun en çok yaşandığı ülkelerden biri Nijer. Faram, Adj, Magaria ve Sabar Nijer’in sağlıklı bir yudum suya hasret bölgeleri. İnsanlar özellikle de kadınlar sırtlarında çocukları, başlarının üzerinde su kaplarıyla her gün 10 litre su için kilometrelerce uzaklıktaki su kuyularına birkaç sefer yapmak zorunda. Üstelik Nijer’deki mevcut kuyuların ağzının açık olması ve yüzey sularının kuyulara karışması sonucu tamamı kirli ve arıtılmak zorunda. Deniz Feneri Derneği Nijer halkının yaşadığı bu çaresizliğe seyirci kalmadı. Susuzluk çeken ve sağlıksız su kaynaklarına kilometrelerce uzakta olan köyler için sağlıklı su kaynakları oluşturdu. Başta Tesova, Faram, Adj Sabar ve Magarya olmak üzere 4 köy sağlıklı su kaynaklarına kavuştu. Ayrıca 6 su kuyusuyla Tesaua’daki 10 köyün su sorunu çözüldü. Agadez-İngal’de 10 adet tarımsal amaçlı su kuyusu açarak fakir Nijer köylüsünün sebze ve meyve yetiştirmesine destek verildi. Bir kova suyun kuyudan çıkartılması için dakikalarca bekleyen hamile kadınlardan küçük çocuklara kadar bölgede herkesin yüzü gülüyor. Köylerdeki halk gördükleri ilgiden ve tabi ki en büyük sorunlarının çözülmesinden ötürü karşılaştıkları her Deniz Feneri görevlisinin şahsında bağışçılara sonsuz teşekkür ediyor. Nijer’de açılacak bir su kuyusunun bedeli 13 Bin TL.

\"\"

Afrika’nın ortasında yer alan Orta Afrika Cumhuriyetindeki Müslüman ve Hıristiyan gruplar arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar binden fazla kişi öldü, bir milyondan fazla insan da evinden oldu.

Çad, Afrika'nın ölü kalbi. En büyük şehri ve başkenti olan N'Djamena'da bile elektrik yok. İnsanlar ağaçların altında kurulan evlerde yaşıyor. İçme suyu olarak yağmur birikintisi kullanılıyor. Çad lapadan başka yiyeceğin olmadığı 10 milyon nüfuslu bir ülke. Bu şartlarda 100 bin Orta Afrikalı mülteciye de ev sahipliği yapıyor. Deniz Feneri Derneği, Çad'da bölge halkı ve Orta Afrika Cumhuriyetinden gelen mülteciler için su kuyulara açarak bu derin yaraya merhem oluyor. Açılmış kuyulara yenilerinin eklenmesi için kuyu başına gereken miktar 6.500 TL.

Toplam