Haberler

Wikileaks Belgeleri Arasından Deniz Feneri de Çıktı

30-01-2015

Dünyayı sarsan ve ülkeler arası ilişkileri ciddi anlamda etkileyen Wikileaks belgeleri arasından Deniz Feneri de çıktı.

Belgeler arasında ABD Ankara Büyükelçiliği'nin Deniz Feneri Derneği hakkında "hizmete özel" bir bilgi notu da yer aldı. 2006 yılına ait telgraf "Yardım Kuruluşu Türkiye'nin En Yoksul 350 bin Kişisine Ulaştı" başlığını taşıyor.

"Kısa tarihinde İstanbul kökenli bir hükümet dışı yardım kuruluşu olan Deniz Feneri, onu ülkenin en büyük yardım kuruluşlarından biri haline getiren, yaklaşık 350 bin muhtaç aileye yardım sağladı. İyi yağlanmış bir makine gibi geniş bir gönüllü ağıyla, otomatiğe bağlanmış bir izleme sistemi, kusursuz depolar ve bağışlanan malların oluşturduğu büyük bir envanteri var" denildi.

Belgenin hazırlandığı tarih itibarıyla Deniz Feneri'nin sadece sekiz yıl önce, 1998 yılında bir televizyon yapımcısı olan Uğur Aslan tarafından kurulduğunu, organizasyonun 2006 yılında Türkiye çapında yaklaşık 100 milyon Dolar yardımda bulunduğunu belirten ABD yetkilileri telgraflarına şöyle devam ediyorlar: "Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'daki bürolarıyla Deniz Feneri, yaklaşık 350 bin aileye yardım sağlamak üzere bir ihtiyaç değerlendirme veri tabanı kullanıyor. Ankara şubesi 15 komşu kente hizmet ediyor ve organizasyon gelecekte Adana ve Samsun'da bürolar açmayı umuyor. Deniz Feneri 350 profesyonel kadroya sahip ve 35 bin dolayında geniş bir gönüllü ağı var."

Deniz Feneri Ankara yöneticisi Mevlüt Koca'nın organizasyonun kendilerine bakamayacak durumda bulunanlara yardım etme önceliğinin bulunduğu, özellikle yaşlı, hasta ve dullara yardım ettikleri sözlerine yer veren ABD Büyükelçiliği telgrafında, "Koca, bize Deniz Feneri'nin ISO 9000 sertifikalı olduğunu anlattı ve ışıldayan Ankara tesisleri bunun bir kanıtı. Organizasyonun üniformalı kadrosunun tek tek hazırladıkları gıda ve giyecek paketleri dışında aşevinde yemek yenebilir. Her paket, kimden aldığını izleyecek bir barkodla etiketleniyor. Gönüllüler malları yardımı alacaklara ulaştırıyor ve iki taraf bir iç kontrol olarak imza atıyor. Koca, tüm şubelerin online bir sistemle birbirlerinin envanterini görebileceklerini belirtiyor. Bu ihtiyaç olduğunda mal satın almaktansa bir şubeden diğerine gönderilmesini sağlıyor" denildi.

Toplam