Fidye Bağışı

Tutamadığınız oruçlarınız için belirlediğiniz fidye miktarını ihitiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırıyoruz. 2024 yılı fidye bedeli 130 TL'dir.

Fidye nedir?

Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dinî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır.

Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından 2024 yılı Fidye miktarı 130 TL olarak belirlenmiştir.

Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır. Oruç fidyeleri, Ramazan'ın sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan aybaşında da verilebilir.

Oruç fidyesi kimlere verilmez?

Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada ve gayr-i müslime fitre vermek mümkün değildir. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır. Borçlu ve fakir kişiye hanımının fitre verebileceği ise İmameyn’e (İmam-ı Azam'ın iki büyük talebesi ve büyük fıkıh alimleri İmam Ebu Yusuf (731/798) ve İmam Muhammed (749/805) göre mümkündür.

SMS ile Fidye Bedelini bağışlamak için ”FİDYE” yazıp 5407’ye SMS göndererek 130 TL Fidye bağışında bulunabilirsiniz.

Toplam