
Blog
2021 Kurban Bayramı Ne Zaman?
2021 Kurban Bayramı Ne Zaman?
Kurban Bayramı, Müslüman alemi tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. Gününden itibaren üç, dört gün boyunca kutlanan dini bayramdır. Her yıl gerçekleşen Kurban Bayramı’nda ibadetlerin en önemlisi kurban kesmektir ve kurban etleri yardıma muhtaç insanlara dağıtılır. Her yıl heyecanla beklenen kurban bayramı 2021 yılında ne zaman?
Müslümanların dini bayramlarından biri olan ve her yıl ibadet edilerek geçirilen Kurban Bayram’ında kurban kesmenin yanı sıra Hac ibadetinin de bu ay içerinde idrak ediliyor olması, Kurban bayramını çok önemli kılar. Kurban ibadetinin başında Mekke’yi ziyaret edenlerin hac farizasını ifa etmeleri gelir. Nüfusun çoğunluğunun Müslümanlardan oluştuğu bir ülkede dini bayram olarak belirlenen Kurban Bayramı, aynı zamanda resmi tatildir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı Müslümanlar için en önemli iki dini bayramdır. Hicri takvim ve Miladi takvim arasında gün farklı olduğu için her yıl Kurban Bayramı bir önceki yıla göre 11-12 gün daha erken kutlanır. 33 senede bir Kurban Bayramı aynı güne denk gelir.
Kurban Bayram’ının Başladığı Tarih Ne Zaman?
Dini duyguları yoğun bir şekilde yaşadığımız, kurban kesme ibadetini gerçekleştirdiğimiz, yardıma muhtaç insanlara yardım ettiğimiz, büyüklerimizi ziyaret ederek gönüllerini hoş ettiğimiz Kurban Bayramı, hepimiz için mübarek aylardandır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvime göre 2021 Kurban Bayramı’nın birinci günü 20 Temmuz Salı gününe denk geliyor. Bir önceki günde arefe günü olarak değerlendiriliyor. Arefe gününde bayram hazırlıkları yapılır, bunların başında ise misafirler için hazırlanan tatlılar gelir.
Kurban İbadetinin Dinimizde Yeri
Yaklaşmak anlamına gelen kurban, Müslümanların Allah Teala’ya yaklaşması adına kurban niyetiyle belirli bir zaman diliminde kesilen hayvana kurban denir. Kuran’da iki kere kurban kelimesi geçer. Bunlardan ilki Hz. Adem’in iki oğlunun Allah’a bağışlanması olayını anlatan kurban kelimesi; diğeri ise müşriklerin Allah’tan başka edindikleri sahte ilahlara yakınlık olarak göstermeleri anlamında kullanılır. Dinimizde sadece kurban bayramlarında kesilen kurban değil aynı zamanda adak kurbanı, akika kurbanı, şükür kurbanı gibi kurbanlar da bulunur. Her birinin anlamı farklıdır. Kurbanın ibadet yerine geçmesi için iki temel şart gerekir. Bunlardan ilki Allah’a yaklaşmak niyetinde diğeri ise kurban maksadındadır. İbadet anlamında kurban kesmek için kesilen kurban etinin yardıma muhtaç insanlara dağıtılması gerekir. Et niyetiyle bu işlemin yapılması ibadeti geçersiz kılar. Bu sebeple kesilen hayvanın etinin yardıma muhtaç insanlara dağıtılması gerekmektedir.