Blog

Bayram namazı nasıl kılınır

Bayram namazı nasıl kılınır İslam dinimizin gereklilikleri arasında yer alan, yılda 2 kere; bir tanesi 11 Ayın Sultanı olan Ramazan ayının bitiminin ardından Ramazan Bayramı’nın sabahında kılınan diğeri ise Kurban Bayramı’nın başlangıcının sabahında kılınan Kurban Bayramı namazıdır.Bayram namazı, Bayram namazı 2 rekattan oluşmaktadır.

Bayram namazının vakti

Hicri takvimi esas alan İslam inancımız, miladi takvime göre zaman hesabının farklı yapılmasından kaynaklı, bayram namazları ve Ramazan ayının günü bir önceki yılın gününe göre 10-11 gün geriye çekilerek hesap edilir. Bundan kaynaklı her sene kılınacak olan bayram namazlarının vaktini o yılın takvimine göre bakarak takip etmek gerekmektedir, Saat olarak bayram namazı, imsak vaktinden sonra başlar ve öğle namazından önce son bulur.

Bayram Namazı Kılınışı

Bayram namazında niyet

İslam dinimizde Allah için yapılacak olan ibadetlerimizde asıl olan yaptığımız ibadet değil ibadetin kalpten bir şekilde iyi niyet ile yapılması ibadeti meşru kılandır. Bayram namazına başlanmadan önce kalpten bir şekilde ’Niyet ettim Allah rızası için bayram namazımı kılmaya’ diyerek namaza başlanmaktadır.

Bayram namazında Takrib-i Tahrima

Cemaat ile kılınması doğru görülen bayram namazı, imamın öncülüğünde Allahu Ekber denilerek Takrib-i Tahrima yapılması ve ardından ellerin bağlanması ile bayram namazı başlamaktadır. İlk tekbirin hemen ardından, imam içerisinden Subhaneke duasını okur ve bayram namazı için ikinci tekbiri getirir ve eller yana salınır, peşisıra 3. tekbir getirilir ve eller yine bağlanmadan yanlara salınır, 3. tekbirin ardından gelen 4. tekbirde eller bağlanılır ve ilk rekata devam edilir.

İlk rekat

İmamın yönergeleri ile başlayan namazın ilk rekatında imam sesli bir şekilde Fatiha suresi ve ardından kısa bir zammı sure okumaktadır. İmamın tekbir getirmesi ile rükuya eğilinir ve 3 tekrar ile ‘Subhane Rabbiyel Azim ‘ denildikten sonra tekrar imamın tekbiri ile secdeye gidilir, 3 tekrar ile ‘Subhane Rabbiyel A’la’ der ve imamın öncülüğünde tekbir ile kalkar ve ikinci rekata başlanılır.

İkinci rekat

Bayram namazının ikinci rekatı da yine ilk rekattaki gibi imamın sesli bir şekilde Fatiha suresi ve ardından kısa bir sure okuması ile başlamaktadır. İmam sureleri okuması bitince bayram namazı için ikinci rekatın ilk tekbirini getirir ve eller bağlanmadan yana salınır, ikinci ve üçüncü tekbirlerde de yine aynı şekilde bağlanmadan yana salınır ve hemen ardından gelen 4. tekbirde eller bağlanmadan direkt rükuya ve ardından secdeye gidilir.

Secde

Secdede eğilen cemaat 3 tekrar ile ‘Subhane Rabbiyel A’la’ der ve imamın öncülüğünde tekbir ile kalkar ve ikinci defa secdeye eğilinir. Aynı şekilde ilk secde gibi yine ‘Subhane Rabbiyel A’la’ der ve imamın talimatı ile oturur pozisyona geçilir. Burada her farz namazda secde sekansında okunulan Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur ve ardından selam verilerek namaz bitirilir.

Namazın bitiminden sonra

Bayram namazının bitmesinin ardından imam hutbesini okur, dualar edilir, tesbih çekilir ve ardından cemaat bayramlaşarak bayram namazı süreci bitirilir. Bununla birlikte birçok kişi bayramlarda yardım etmek ve yetim sevindirmek ister. Deniz Feneri birçok bağış yöntemi ile kişilere ulaşmayı sağlar. Kurban bağışı yaparak sizler de destek olabilirsiniz.

Toplam