
Blog
Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılır
Berat Kandili’nde hangi ibadetler yapılır?
Berat Kandili, İslamiyet’te Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilmektedir. Ramazan ayından önce gelen Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece, Berat Kandili olarak belirlenmiştir. Bu nedenle her yıl Şaban ayının 14. gününün gecesi itibari ile Berat Kandili doğrultusunda ibadetler edilmektedir.
İslamiyet için en önemli gecelerden bir tanesi olan Berat Kandili'ni özellikle 16. yüzyılda 2. Selim dönemi itibari ile daha da anlam kazandığı ve toplum tarafından daha fazla kabullenerek daha özel bir şekilde geçirildiği bilinmektedir. Berat Kandili Arapçada temize çıkma anlamı taşıdığından dolayı bu özel günde tövbe etmek, günahlar işlemekten vazgeçmek, Allah'tan af dilemek gibi pek çok farklı davranış ile ibadet edilmesi gerekmektedir. Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılır konusunda ise dini alimler ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi resmi kurumlar tarafından çeşitli öneriler yapılmıştır. Berat Kandili'ni ibadet ederek geçirmek isteyenlerin bu doğrultuda önerileri dikkate alarak ibadetlerini yapması çok daha faziletli olacaktır. Böylece gecenin önem ve anlamına uygun bir şekilde ibadet etme şansı da elde edilebilir.
Berat Kandili’nde ne yapılır?
Berat Kandili'nde kişilerin kendi ile yüzleşmesi, yaptığı davranışları gözden geçirmesi, yaptığı kötü işlere ya da günah işlediği durumlara karşı tövbe etmesi gerekmektedir. Bu gece, kişilerin bağışlanması ve yeni bir hayata başlaması için açılan yeni bir kapı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle her bir Müslümanın ibadetle inzivaya çekilerek bu özel geceyi yaşaması gerekmektedir.
Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılır konusunda ise farklı ibadetler arasında seçimler yapılabilir. Berat Kandili’nde özellikle kılınması tavsiye edilen hayır namazı ile ibadetlere başlanabilir. 100 rekatlık olan namaz için “100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nail olur” denilmektedir. Namazın dışında ise yapılabilecek ibadetler şöyledir;
- İstiğfar
- Salavat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)
- Fatiha-i Şerife
- Ayet'ül-Kürsî
- Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)
- 14 kere Yâsîn, Yâsîn. .. dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)
- İhlas-ı Şerif
- Felak Sûresi
- Nâs Sûresi
- "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.
- Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.
Ramazan’da Sadaka, Fitre, Fidye, Zekatlarınızı ve ayni bağışlarınızı on binlerce ihtiyaç sahibine ulaştırıyoruz. Siz de ihtiyaç sahibi kardeşlerimize kumanya, zekat, fitre, fidye ve tüm ramazan yardımlarınızı "BAĞIŞLAYIN BEREKETLENSİN" sayfamız üzerinden yapabilirsiniz.