
Blog
Fidye Nedir?
Müslümanlar bazı durumlar karşısında bedel ödemek için fidye vermektedir. Fidye nedir? Hangi durumlar karşısında vermek gerekir? açıklayalım.
Fidye Nedir?
Fidye, bir insanı bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Konuyu dini yönden ele alacak olursak, oruç ibadetinin yerine getirilmemesi sebebiyle veya hac ibadeti yapıldığı sırada işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedel olarak ifade edilmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkanı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder (Serahsî, el-Mebsût, III, 100; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 395-397). Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da fitre ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür. İmkanı olanların daha fazla vermesi daha iyidir.
Hastalık sebebiyle veya yaşlılıktan dolayı oruç tutamayacak kimseler ve daha sonra da kaza etme imkanı olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye ödemelidir. Fitre, Ramazan Bayramı’nın birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren yapılması gerekir. Fitreyi vermenin güzel olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fitre bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden de verilebilir. Böylelikle yoksulların bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telafi etmeleri sağlanmış olur.
Vaktinde ödenmeyip daha sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir. Bu görüş İmam Ebû Hanife'nindir. Diğer üç İmama göre, fitre, Ramazanın son akşamı güneşin batmasından itibaren yapılması mecbur hale gelir. Ödemenin bayram namazından sonraya ertelenmesi de caiz değildir. Ramazan Bayramı’nın 1. günü fecrin doğuşundan evvel vefat eden veya fakir düşen kimseye fitre vermek zorunlu olmaktan çıkar. Fecrin doğuşundan sonra vefat eden zengine ise, fitre mecburdur. Mirasından ödenir. Nisab miktarını bulan mal, fitrenin zorunlu olmasından sonra, ödenmeden telef olsa da fitre geçersiz olmaz. Sizlerin de fitre ve fidyelerinizi için 5407'ye FİTRE yazıp SMS göndermeniz yeterli olacaktır.
https://www.denizfeneri.org.tr/bagis/zekat-bagisi_290/