
Blog
İslamiyet'te bayram harçlığı vermek caiz mi?
İslamiyet’te bayram harçlığı vermek caiz mi?
İslamiyet’te bayramların çok özel bir yeri vardır. Birlik beraberliğin olduğu, insanların birbirlerini evlerinde ağırladığı ve küslerin barıştığı bu özel günler, aynı zamanda İslamiyet’te önem taşır. İslamiyet’te merak edilen durumlardan bir tanesi de bayram harçlığı verilmesinin caiz olup olmadığıdır. Konu ile ilgili yıllardan beri yapılan uygulamalar, geçmişe yönelik araştırmalar Bayram harçlığı geleneğinin çok eski yıllara dayandığını göstermektedir. İkinci Abdülhamit döneminde ve 20. yüzyılın başlarında bayramlarda çocuklara şeker, lokum ve bayram harçlığı verildiği aktarılmaktadır. Üstelik mahallenin bekçisinin davulcu ile birlikte gelerek yine bayram harçlığı aldığı belirtilmektedir. Bu tip gelenekler, geçmişten günümüze kadar taşınırken manevi olarak da bir değer olarak görülmektedir. Manilere, hikayelere ve kitaplara konu olan bayram harçlıkları, İslami geleneklerde kendine yer bulmaktadır.
Çocuklara bayram harçlığı neden verilir?
Çok eski bir kültür ve gelenek olarak kabul edilen bayram harçlığını verilmesinde artık pek çok farklı etken yer almaktadır. Çocukların aldığı bayram harçlıkları onların para kavramını öğrenmesini ve kendi paralarını kullanarak paralarına sahip çıkmasını sağlar. Aynı zamanda çocukların para biriktirerek de yine tutumlu olması, para biriktirmeye öğrenmesi bayram harçlığı vererek sağlanmaktadır.
Bayram, her bir detayı ile çok özel günlerden biri olduğundan çocukların da alacakları bayram harçlıkları üzerinden farklı bir mutluluk yaşanmasını sağlanır. Bu bakımdan çocuklara bayram harçlığı verilmesinin maddi ve manevi olarak herhangi bir zararı olmadığından, çocukların farklı gelişimlerini desteklemek adına bayram harçlığı verilebilmektedir.
Bayram harçlığı ile ilgili pek çok farklı mesleki bölümler tarafından yapılan değerlendirmeler ve araştırmalarda bayram harçlığı verilmesinin çocuklarda pek çok farklı gelişimi desteklediği ifade edilir. Aynı zamanda uzmanlar tarafından yapılan önerilerde çocukların sadece para alabileceği bir gün olarak bayramları öğrenmemesi, bu özel gündeki paylaşımların manevi olarak değerlendirmesi ve günün öneminin neler olduğu öğretilmelidir.