Blog

Kurban Bayramı namazı farz mı?

Müslümanlar için büyük önem taşıyan kurban bayramına çok az bir zaman kaldı. Vatandaşlar bu mübarek güne az zaman kala kurban bayramı haricinde bayram namazı hakkında sorularına yanıt aramaya başladılar. Dünya genelinde milyonlarca inançlı Müslüman bayram namazı için bayramın ilk gününde camilerin yolunu tutacaklar. Merak edilen sorulardan bir tanesi de kurban bayramı namazı farz mı? Oluyor. Bayram namazının hükmüne bakacak olursak, Cuma namazı farz olan kimseler için ramazan ve kurban bayramı namazları vacibdir. Cuma namazı için olan tüm gereklilik ve şartlar, bayram namazları için de gerekmektedir. Bayram için hutbe sünnettir ve namaz sonrası gerçekleştirilir.

Bayram namazı farz mı?

Bayram namazları ikişer rek'attır ve cemaatla cehrî olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur. Resûlüllah Efendimiz, Medine-i Münevvere'ye teşrif buyurduklarında, ora ahalisinin senede iki bayram günleri olduğunu anlayınca, "Allah Teâla size o iki bayram günlerine bedel, onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsân etmiştir." buyurmuş; ve o günlerin de Ramazan-ı şerîf bayramı ile Kurban Bayramı günleri olduğunu haber vermiştir.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Güneşin doğumundan sonra 50 dakika süre sonra bayram namazı vakti girer. Vakit girdiği zaman cemaat saf olarak "Niyet ettim vâcib olan bayram namazını kılmaya, uydum imama." Diyerek niyette bulunurlar. İmam ise namaz kıldırmaya niyet eder ve Allahü Ekber diyerek tekbir alarak namaza durur. Cemaat da tekbir alarak namaza durur. Bu iftitah tekbiridir. Ve her namazda vardır. İftitah tekbirleri alındıktan sonra herkes içinden Sübhâneke'yi okur. Sonra imam biraz fasıla ile, birbiri ardısıra ellerini kulaklarına kaldırıp açıktan üç kere tekbir alır. Cemaat de öyle yapar. Birinci ve ikinci tekbirlerde eller yanlara salınır. Üçüncü tekbirden sonra göbeğin altına bağlanır. Bu tekbirlere zevâid tekbirleri denir. Zevâid tekbirleri vâcibtir.

Bundan sonra imam içinden Eûzü Besmele çeker. Açıktan Fâtiha ve sûre okur. Sonra rükû' ve secdeye gidilir. İkinci rek'ata kalkılır. İkinci rek'atta imam içinden Besmele çekerek yine Fâtiha ve sûre'yi açıktan okur. Sûre bitince birinci rek'atta olduğu gibi eller kulaklara götürülerek üç kere tekbir alınır. Bunlara da zevâid tekbirleri denir. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan tekrar Allahü Ekber denilerek rükû'a gidilir. Bu dördüncü tekbir, rükû'a eğilirken söylenen tekbirdir. Rükû'dan sonra secde yapılır. Tahiyyât, salâvat ve dualar okunarak selâm verilir. Böylece bayram namazı kılınmış olur.

Giriş Yap

Kod Gönder

Toplam