
Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalı?
27-06-2024
Kurban Bayramı, müslümanların Allah'a yakınlaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eden kurban ibadetini yerine getirdikleri bir bayramdır
Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalı?
Kurban Bayramı, müslümanların Allah'a yakınlaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eden kurban ibadetini yerine getirdikleri bir bayramdır. Kurban ibadeti, hem toplumsal dayanışmayı hem de manevi gelişimi sağlayan bir ibadettir. Kurban kesen kişiler, kurban etini kendileri, akrabaları, komşuları ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşarak hem sevinçlerini hem de bereketlerini arttırırlar.
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenilmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin dağıtımı sırasında mevcut olan 3 bölümden her biri uygun bir şekilde parçalanacak şekilde verilmelidir. Kişilerin en az bir öğün yiyebileceği miktardaki etin dağıtılması oldukça önemlidir. Hali vakti yerinde ve durumu iyi olan kişiler, kurban etinin tamamını dağıtılması konusunda da özgürdür. Kişiler birden fazla kesecekleri kurbanlıklar ile evine daha çok kurban eti ayırma ve böylelikle daha fazla kişiye kurban eti paylaştırma şansına sahip olmaktadır.
Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurban etinin dağıtımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da büyükbaş hayvanlar için ortak kurban kesimidir. Büyükbaş hayvanlar, yedi kişiye kadar ortaklaşa kesilebilir. Bu durumda hayvanın mevcut etlerinin nasıl paylaşılacağı önemlidir. Büyükbaş kurban kesimi yapıldıktan sonra pay edilecek olan kişilere et, tartılarak ve eşit olacak bir şekilde paylaştırılmalıdır. Helalleşerek etin pay edilmesi caiz değildir. Bununla birlikte büyükbaş hayvan için anlaşmış kişilerin kurbanlığı birine teslim ederek tüm yetkileri ona vermesi durumunda yetkiyi alan kişinin mevcut kurban etini istediği şekilde dağıtması söz konusu olmaktadır.
Kurban etinin dağıtımında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın en kolay yollarından birisi de hayır kurumlarına vekalet vermek veya bağış yapmaktır. Hayır kurumları, hem yurt içinde hem de yurt dışında ihtiyaç sahibi olan kişi ve topluluklara kurban etlerini ulaştırarak onların bayram sevincine ortak olmaktadır. Hayır kurumlarına vekalet vermek veya bağış yapmak için internet üzerinden veya telefonla başvuru yapmak mümkündür.
Deniz Feneri Derneği, Türkiye'nin önde gelen hayır kurumlarından birisidir. Deniz Feneri Derneği, kurban bağışı yapmak isteyen kişilere kolaylık sağlamak için internet sitesi üzerinden online bağış imkanı sunmaktadır. Kurban bağışı yapmak için site üzerinden formu doldurmanız ve ödeme yöntemini seçmeniz yeterlidir. Deniz Feneri Derneği, kurban bağışlarınızı hem yurt içinde hem de yurt dışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.
Deniz Feneri Derneği'ne kurban derisi bağışlamak için fener@denizfeneri.org.tr adresine e-posta göndermeniz veya 0216 384 00 00 numaralı telefondan arayarak bilgi almanız gerekmektedir. Deniz Feneri Derneği, kurban derisi bağışlarınızı değerlendirerek ihtiyaç sahiplerine yardım etmektedir.
Kurban etinin dağıtımı, kurban ibadetinin önemli bir parçasıdır. Kurban etini paylaşarak hem Allah'ın rızasını kazanmayı hem de toplumda sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirmeyi amaçlamalıyız.
Hangi hayvanlar kurban edilebilir?
Kurban edilebilir hayvanlar, İslam dinine göre belirlenmiş olan hayvan türleridir. Kurban edilmeleri caiz olan hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve deve olarak geçmektedir. Bu hayvanların kurban olabilmesi için belli yaş, sağlık ve kusur şartlarını taşımaları gerekmektedir Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi uygun değildir.
Gündemdeki Projeler
