
Blog
Kurban Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kurban keserken nelere dikkat etmeliyiz?
Kurban Bayramı İslamiyet için en önemli günlerden birisidir. Kurban Bayramı boyunca kurban kesmek için durumu müsait olan kişiler, kurban satın alarak bayram günlerinde kurban kesmelidir. Kesilen kurbanın belirlenen sayılar dahilinde fakir fukaraya ve akrabalara dağıtılması, paylaşılması, kurban bayramının en önemli faziletleri arasında yer almaktadır. Ancak kurban kesme sırasında İslami açıdan pek çok önemli detay bulunmaktadır. Özellikle ilk defa kurban kesecek kişilerin bu tip durumlara dikkat etmesi ve kurban kesiminde mutlaka bu kuralları yerine getirmesi gerekir.
Kurban keserken nelere dikkat etmeliyiz?
Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve resmi güvenilir kaynaklar esas alınabilir. Bu yerlerde yer alan verilere göre kurban keserken dikkat edilmesi gereken en önemli detay hayvana eziyet etmemektir.
Kurbanlık olarak alınan hayvanın uygun şartlarda bakılması ve Kurban Bayramının gelmesi ile birlikte kesilmesi uygun olacaktır. Bu sırada hayvanın aç ve susuz bırakılması, eziyet edilmesi, işkence görmesi dinen çok sakıncalıdır.
Satın alındıktan sonra hayvana uygun bir şekilde bakılmalı, kesim zamanı geldiğinde de kurbanlığın yine acı çektirmeden kesim için hazırlanılması gerekir. Kurban keserken hayvanın yemek, nefes borusu ile iki atardamarından en az birisinin kesilmesi ve tek hamlede bu kesim işinin yapılması pratiktir. Böylece hayvanın kısa süre içerisinde canı çıkacaktır. Can çıkmadan hayvanın başı ile gövdesinin birbirinden ayrılmaması gerekir.
Acemi, hiç kurban kesmeyen kişilerin özellikle ilk kurban kesimlerinde bu alanda uzman kişilerden yardım alması ve kontrollü bir şekilde kurban kesmesi gerekir.
Kurban keserken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise birden fazla kurban kesilecekse, kurban kesiminin diğer hayvanlar tarafından görülmemesi gerektiğidir. Bu nedenle kesim yerinin hayvanların bulunduğu yerden farklı bir yerde olması gerekir. Böyle bir imkan bulunmuyorsa, ortamdan hayvanların uzaklaştırılması ve kesim alanını görmeyecek bir yerde tutulması uygun olacaktır.
Tüm bunlarla birlikte kurban kesilecek ortamın uygun hijyen şartlarını taşımasına da dikkat edilmelidir.
Kurban kesim zamanı ne zaman başlar?
Kurban kesimi için bayram namazının kılınması beklenmelidir. Bayram namazı kılındıktan sonra kurban kesimi yapılabilir. Hanefilere göre kesim bayramın 3. günü akşamına kadar devam edebilir. Ancak Şafiiler 4. Günün, gün batımına kadar da kurbanlık kesimini sürdürebilmektedir.