
Blog
Kurban nasıl kesilir?
Müslümanlar tarafından heyecanla beklenen kurban bayramına az bir zamana kala, vatandaşlar hazırlıklarını tamamlamaya devam ediyorlar. Bayram sabahı kılınacak olan bayram namazı hemen sonrasında vatandaşlar, kurban kesimine başlayacaklar. Bu noktada merak edilen sorulardan birisi de kurban nasıl kesilir? Sorusu oluyor. Kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenlerin hemen öncesinde, kurban kesimine dair bazı bilgiler verelim. Kurban kelimesi sözlük olarak yaklaşmak ve Allah’a yakınlaşmaya vesilen olan araç şeklinde nitelendirilmektedir. Dini bakımdan ise kurban, ibadet etme gayesi ile belli şartlar taşıyan kurban hayvanını, kurban bayramı günlerinde doğru bir usülde kesmeyi ifade eder.
Kurban nasıl kesilir?
Asırlardır devam eden kurban ibadeti, bir müslüman’ın gerektiği zaman Allah yolunda feda etmeye hazır olmasını simgeler. Kurban, Hanefi mezhebine göre vacip bir ibadettir. Diğer mezheplerde ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarca ise Peygamber Efendimizin kurbanını aksatmadığı belirtilmektedir.
- Kurban kesim öncesinde bıçağın bilenmesi ve hazırlanması gerekiyor.
- Hayvanın görmeyeceği bir şekilde bıçak konulur.
- Daha sonra hayvanın ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafa yatırılır. Hayvanın sağ arka taraftaki ayağı serbest kalacak şekilde diğer ayakları bağlanır.
- Bu işlem sonrasında tekbir ve tehlil getirilir.
- Sonrasında ”Bismillahi Allahü ekber” denilir ve hayvanın boyun bölümüne bıçak vurulur.
- Nefes ve yemek boruları ile beraber şahdamarı ile iki ana damarı kesilir.
- Bu sırada hayvan soğumaya bırakılmalıdır.
- Kanın akması beklenir ve sonrasında hayvanın derisi yüzülür.
- Hayvan sahibi kendisi kesemiyor ise bir müslamana kestirmesi doğru olur.
Kurban nasıl kesilir sorusuna yanıt olan bu adımlar sonrasında, dikkat edilmesi gereken noktalara bakalım. Bu noktada usulüne uygun olarak yapılması gerekiyor. Hayvanın yemek borusu ve nefes borusu ile iki atardamarının en az bir tanesinin kesilmesi gerekiyor. Hayvanın canı çıkmadan baş kısmının gövdesinden ayrılmamasına dikkat etmek gerekir. Kurban edilecek olan hayvan acı çektirilmemeli ve işinin ehli kişiler tarafından kurban edilmelidir.