Blog

Kurbanda oruç tutulur mu?

Kurbanda oruç tutulur mu?

Oruç tutmak İslamiyet’te çok önemli faziletli bir ibadettir. Ancak bazı dönemlerde oruç tutmak, dinen uygun bulunmadığı gibi yasaklanmıştır. Kurbanda oruç tutulur mu, Kurban Bayramı boyunca oruç tutulur mu gibi soru işaretleri bulunan kişilerin dindeki hükümlere bakmaları gerekir. Bu sayede oruç tutup tutulmayacağı öğrenilerek bu doğrultuda dini ibadetler yerine getirilebilir. Oruç tutma ile ilgili Hz Peygamber (s.a.s.) çok net ifadeler kullanarak, iki vakitte oruç tutulmasının uygun olmadığını bildirmiştir.

Kurban’da oruç tutulur mu?

Kurbanda oruç tutulur mu sorusunun yanıtı mevcut dini hükümler doğrultusunda hayır olmaktadır. Hazreti Peygamber tarafından yapılan bildirimlerde de Kurban Bayramı’nın 4 gününde oruç tutmanın uygun olmadığı ve yasaklandığı belirtilmiştir. Oruç tutulan Ramazan ayı sonunda Ramazan Bayramı'nın 1. gününde de oruç tutulması mekruh olarak sayılmaktadır. Ancak Kurban Bayramı’nda kurbanlığı evde kesecek kişilerin, imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemesi sünnettir. Günümüzde çiftliklerde kurban kestiren bazı Müslümanlara, sıra geç saatlerde gelebilmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçluymuş gibi durmaları uygun değildir.

Kurban Bayramı’nda oruç tutmak neden mekruh?

Ramazan Bayramı'nın ilk günü ve Kurban Bayramı’nın tüm günlerinde oruç tutmanın yasaklanmasının sebebi bayramın istenildiği şekilde kutlanabilmesidir. Bayram günleri, yeme içme ve paylaşma günleridir. Özellikle Ramazan Bayramı bir ay boyunca Allah için oruç tutulmasını ve ardında Allah'ın insanlara bahşettiği yiyeceklerden rızıklanma günüdür. Bu nedenle bayramda oruç tutmak, dinen uygun görülmemektedir. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı ziyafet günleri olarak kabul edilir. Hz. Peygamber tarafından yapılan açıklamalarda, bugünleri yeme içme günü ve Allah'ı Anma Günü olduğu belirtilmiştir.

Giriş Yap

Kod Gönder

Toplam