Blog

Kurbanlık Hayvanın Kapak Atması Ne Anlama Gelir?

Kurbanlık Hayvanın Kapak Atması Ne Anlama Gelir?

Kurbanlık hayvan satın alımı konusunda en çok konuşulan ve soru işaretlerine neden olan durumlardan birisi kurbanlık hayvanın kapak atmasıdır. Kurbanlık hayvanın kapak atması ne anlama gelir, kapak atmış hayvan ile kapak atmamış hayvanın nasıl ayırt edilir gibi soruların yanıtları öğrenilerek sağlıklı bir kurban satın alınabilir.

Kurbanlık Hayvanın Kapak Atması Ne Anlama Gelmektedir?

Kurbanlık hayvanın kapak atması, diş dökmesi anlamına gelmektedir. Özellikle büyükbaş hayvanların öndeki alt iki kişinin 2 yaşına ulaştıktan sonra dökülmesi, kapak attı olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan kurbanlık hayvanın kapak atması, kurbanlık için o hayvanın seçilmesi adına oldukça önemlidir. Kapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanlar kurban olarak seçilemez. Bu nedenle 2 yaş itibariyle dişlerini döken ve süt dişlerinden kurtulan hayvanlar, kurbanlık için seçilmesi adına uygun hale gelmektedir.

Her Kapak Atmış Hayvan Kurbanlık Olarak Alınabilir mi?

Hayvanların kapak atması, kurbanlık için seçilmesi adına uygun olsa da mevcut dişlerin doğal bir şekilde dökülüp dökülmediği mutlaka dikkat edilmelidir. Zira bazı durumlarda üreticiler tarafından yapılacak uygun olmayan davranışlar sonucunda hayvanların dişleri sökülebilmektedir. Zamanı gelmeden sökülen bu dişler hayvanlar için acı yaratan bir durum olduğu gibi aynı zamanda hayvanın kurbanlık için uygun yaşa gelmeden satışına uygun bir zemin hazırlar. Bu nedenle büyükbaş hayvanlarda yapılabilecek bu tür durumlara karşı kurbanlık seçiminde kapsamlı bir inceleme gerçekleştirilmelidir. Hayvanın yaşı bilinmiyorsa, kulak küpesi üzerinden yapılacak sorgulamalar ile hayvanın gerçek yaşı öğrenilebilir. Böylece kapak atmış hayvanın kurbanlık olmayacağı da net olarak görülecektir. Doğal bir şekilde dişlerini döken bir hayvan yaşını da geçmiş olacağından dolayı kurbanlık olarak tercih edilebilir.

Hayvanların diş yapısı insanlar ile benzer durumdadır ve dökülmeden önce sallanmaya başlar. Ardından hayvan doğal bir şekilde bu dişlerini döker ve yerine kalıcı dişlerine sahip olur. 2 yaş bu diş dökümü için önemli bir zamandır. Büyükbaş hayvanlarda 2 yaş itibariyle hayvanların kurbanlık olarak alınıp kesilmesi uygun görülmektedir. Bu açıdan bu aşamalarda olan hayvanlar için bazı durumlarda belirtildiği gibi aldatıcı hareketler yapılabilmektedir. Ancak kişiler yaptıkları araştırmalarda satıcı tarafından verilen bilgilerde yaşını geçmiş bir hayvan olduğuna kanaat getiriyorsa, kurbanlık için o hayvan satın alınabilir. Hayvanın yaşını geçmemiş olması kişiler tarafından net olarak bilinemeyeceğinden dolayı kurbanlık konusunda herhangi bir risk oluşmamaktadır. Ancak yaşı bilinmesine rağmen yaşına gelmemiş kurbanlıkların seçilmesi kurbanlık konusunda kişiler için sakıncalıdır.

Giriş Yap

Kod Gönder

Toplam