Blog

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar

Müslümanların ayı olarak nitelendiren aylardan olan, mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içeren üç aylarda yapılan en faziletli ibadetlerden birisi de oruç tutmaktır.

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar

Müslümanların ayı olarak nitelendiren aylardan olan, mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içeren üç aylarda yapılan en faziletli ibadetlerden birisi de oruç tutmaktır. Oruç, bize nefsimizi terbiye etmeyi, yoksulların halinden anlamayı, israf etmemeyi ve bolca şükretmeyi öğreten önemli bir ibadettir.

Ebû Ümâme bir gün peygamber efendimize ” Yâ Rasülallah, bana öyle bir ibadet söyle ki, Allah beni onunla mükâfatlandırsın.” diye sorar.

Peygam efendimiz de soruya karşılık olarak “ Sana oruca sarılmanı tavsiye ederim. Çünkü oruç, misli olmayan bir ibadettir.” cevabını vermiştir.

( Nesâi, Sıyâm, 43)

Müslümanların oruç tutarken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar oruç tutan kişinin orucunun kabul olması ve sevap kazanabilmesi konusunda oldukça önem taşır.

1.Sahura kalkmak

Oruç tutan kişinin yapması gereken önemli hususlardan biri sahura kalkmaktır. Sahura kalkarak bir şeyler yiyen kişilerin bereketinin artacağına inanılır. Sahura kalkmanın önemi bazı hadislerde şöyle dile getirilmiştir:

“ Bir yudum su ile olsa da sahur yapınız.” (Abrurrazâk, Musannef, IV, 227/7599)

“Sahur yemeği yiyin, çünkü sahurda bereket vardır.” (Buhari, Savm, 20)

2.Sahuru geciktirerek yapmak

Sahuru geciktirerek yapmak ve sabah ezanını kaçırmamak müslümanların orucu karşılamasını sağlar. Müslümana Allah’ın emirlerine uyduğunu hissettirir. Bir başka hadiste peygamber efendimiz “ İftara acele ediniz, sahuru ise geciktiriniz.” buyurarak sahurun geç yapılması gerektiğine dikkat çekmiştir. ( Taberani, Mucemu'l- Kebîr, 25, 163)

3.İftarı hurma ya da su ile açmak

İftarı hurma ya da su ile açmak peygamber efendimiz (s.a.v)’ in sünnetlerinden biridir. Peygamber efendimizin sünnetini uygulamak adına iftarı varsa hurma değilse su ile açmak önemlidir.

4.Oruç tutan kimse haramdan uzak durmalı, ağızdan çıkan sözlere dikkat etmek

Oruç tutan kişinin dikkatli olması gereken hususlardan biri günah işlememesi ve ağzından çıkan sözlere dikkat etmesidir. Oruçlu bir kimse yalan söylememeli, iftira atmamalı, dedikodu yapmamalı ve çirkin sözlerden uzak durmalıdır. Kalp kırmaktan çekinmelidir. Peygamber efendimiz bir hadisinde “Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin bir söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine sataşırsa ya da söverse karşısındaki kişiye ben oruçluyum desin.” (Buhari, Savm, 30)

5.Sahurda ve iftarda dua etmek

Oruç tutan kimsenin, oruca niyet ederken ya da orucunu açarken dua etmesi kişinin dualarının kabul olma ihtimalini artırır. Bu nedenle oruç tutan kimseler her vakitte edebileceği gibi özellikle iftar ve sahur vakitlerinde dua etmeye özen göstermelidir. Peygamber efendimiz şu dua ile açardı “ Allahümme leke sumtû ve ala rızkıke eftarû.”

Anlamı “Allahım, senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açıyorum.”

Toplam