
Blog
Orucu bozan şeyler
Orucu bozan şeyler
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutmaya başlayacak olan vatandaşlar, orucu bozan şeylerden sakınmalıdır. Bazı durumlarda orucu bozan şeylerin bilinmemesi nedeniyle farkında olmadan orucun bozulmasına neden olunabilir. Bu nedenle ibadetin herhangi bir sakınca olmadan yapılabilmesi için orucu bozan şeylerin neler olduğu öğrenilmeli, Ramazan ayındaki oruç tutma ibadetlerinde bu hassasiyet gösterilmelidir.
Orucu bozan şeyler neler?
Oruç, imsak vakti ile iftar vakti arasında hiçbir şey yememek ve içmemek olsa da yeme ve içme dışında orucun bozulabileceği unutulmamalıdır. Orucun bozulması ya da bozulmamasında özellikle kişinin gerçek niyeti önemlidir. Alışkanlıklar nedeni ile kişi farkında olmadan su içebilir ya da bazı şeylerin tadına bakabilir. Oruçlu olunan durumlarda bu tür davranışlarda bulunulması halinde kişinin gerçekten farkında olup olmadan bu davranışı yapıp yapmadığına bakılmalıdır. Gerçekten oruçlu olduğunu unutulup su içilmişse bu durumun fark edildiği andan itibaren yeme içmeyi keserek ibadete devam edilmelidir. Ancak oruçlu olduğunu hatırladığı halde herhangi şekilde bu davranışından vazgeçilmiyorsa kişilerin orucu bozulacaktır.
Ağız veya burundan vücuda alınacak herhangi bir sprey ya da damla gibi ürünlerin kullanılması orucun bozulmasına neden olmaktadır. Sakız çiğnenmesi de yine bu kapsam dahilinde değerlendirmektedir. Orucun genel olarak bozulduğu hallerde yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmak yer almaktadır. Bu nedenle kişilerin bu tür davranışlardan kaçınması gerekmektedir. Damla ve spreylerin ağız dışındaki bölgelerde kullanılması halinde sakınca bulunmamaktadır. Göz damlası gibi ürünlerin kullanılması oruç için bir sakınca yaratmaz.
Şeker hastalığı bulunan kişilerin kullandığı insülin iğneleri ya da sigara içmemek için uygulanan nikotin bandı gibi uygulamalarda da oruç için bir sakınca yoktur. Bununla birlikte orucu bozan şeyler genel olarak şu şekildedir;
- Bölgesel ya da genel anestezi almak
- İğne ve serum gibi uygulamalar
- Vücuda gıda içerikli sıvı verilen diyalizler
- Dişin kanaması ile birlikte tükürükle bu kanın yutulması
- Ağza kar ya da yağmur suyunun kaçması
- Buruna kolonya çekmek ya da sıvı ilaç kullanmak
- Başkasının içtiği sigaranın dumanını isteyerek çekmek
- İsteyerek ve zorla kusmak
- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek
- Dişlerin arasında kalan nohut büyüklüğünde herhangi bir şeyi yutmak
- Burundan çekilen suyun ağızdan çıkarılması
- Fitil kullanmak
- Abdest alırken boğaza su kaçması
- Dil altına konulan ilacın emilmesi