
Blog
Ramazan ayında adak kurbanı kesilir mi?
Ramazan ayında adak kurbanı kesilir mi?
Bir işi ya da olayın gerçekleşmesi halinde adak keseceğini söyleyen ve adak adayan kişi, bu eylemin gerçekleşmesi ile adak kurbanı kesmelidir. Adağın yerine gelmesiyle birlikte kesilecek olan adak kurbanının, dine uygun bir şekilde kesilmesi gerekmektedir. İslamiyet’te adak kesimi ile ilgili şartlar açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle adak yerine getirilirken bu hususlara dikkat edilmesi önemlidir.
Ramazanda adak kesilir mi?
Adak konusunda en çok merak edilen detaylardan birisi Ramazan ayı içerisinde adak kesmenin uygun olup olmadığıdır. Ramazan ayı içerisinde adak kurbanı kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Adak kurbanının kesilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli detay adak adanan şeyin gerçekleşmesi halinde en kısa süre içerisinde adağın kesilmesidir.
Kişinin o dönemde ekonomik olarak durumunun uygun olmaması halinde bir süre daha beklenmesi uygun olacaktır. Bunun dışında dinen adak adanması uygun olan iş ve olaylar için adak adanması ve buna bağlı olarak adak kurbanı kesilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Ramazan bayramında adak kesilir mi?
Ramazan ayı sonrasında Ramazan bayramında Adak kesilir mi de pek çok Müslüman tarafından merak edilmektedir. Adak kurbanlarının Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi şart olmadığı gibi Ramazan Bayramı'nda kesilmesi de şart değildir. En uygun olunan süre içerisinde adak kurbanının kesilmesi uygun görülmektedir.
Kişiler Ramazan Bayramı’nda adak keserek bu adağını yerine getirme imkânına sahiptir. Ancak Ramazan Bayramı, İslamiyet’te en önemli iki bayramdan birisi olduğu için bu bayramın dine uygun bir şekilde geçirilmesi ve ibadetlerin bu bayram süresince yerine getirilmesi adına adak kurban kesiminin başka bir zaman yapılması uygun olabilmektedir. Bu konularda Müslüman vatandaşların mevcut ekonomik durumuna ve niyetine göre hareket etmesi uygun olacaktır.
Mescide ya da camiye girmek, ezan okumak, abdest almak gibi durumlar adak olarak değerlendirilmemektedir. Aynı zamanda adak adanan şeyin, kişinin yapmakla zorunlu olduğu bir ibadet olmaması da gerekmektedir. Bir kişinin sahip olamayacağı bir malı adaması geçersiz olduğu gibi gerçekleşmesi mümkün olabilecek şeyler için adak adanmalıdır. Aynı zamanda adağın, Allah'a isyan, günah gibi sakıncalı şeyler içermesine dikkat edilmelidir.