
Blog
Teravih namazı nedir?
Teravih namazı nedir?
Arapçadan Türkçeye geçmiş olan ve asıl kökü terviha kelimesinin çoğulu olan teravih; rahatlatmak, dinlendirmek anlamına gelmektedir. Ramazan ayı için ise teravih namazı, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan bir namaz olarak yer bulmuştur. Bu nedenle İslamiyet’te teravih namazı, farz olmadığı gibi önemsenen ve Müslümanlar arasında ilgi gösterilen bir ibadettir. Bir yıl içerisinde sadece Ramazan ayında teravih namazı kılındığı gibi Müslümanların bu ayı ve teravih namazını uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Teravih namazı farz mı?
Faziletleri oldukça fazla olan teravih namazı Müslümanlar için farz tutulmamıştır. Dini kaynaklarda ve Kur’an-ı Kerim'de hem kadınlar hem de erkekler için teravih namazının farz olmadığı belirtilmektedir. Sünnet-i müekkede olarak kabul edilen teravih namazında kişilerin namaz kılması ya da kılmaması iradesine bağlanmıştır.
Teravih namazını kılmak isteyenler için bazı dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Teravih namazını 4 rekatta bir selam vererek kılmak caizdir. Ancak bununla birlikte ibadetini daha faziletli ve dine daha uygun bir şekilde yapmak isteyenlerin 2 rekatta bir selam vererek namazı kılması gerekmektedir. İkişer rekat olarak kılınarak dört rekatta tamamlanacak olan teravih namazı ile ibadetler yerine getirilmiş sayılmaktadır.
Kişilerin teravih namazı kılmadan önce yatsı namazını kılması da yine daha iyi bir ibadet yapmasını sağlar. Teravih namazının kısa olması ve yatsı namazının hemen ardından kılınması ise kişileri teravih namazı ile birlikte yatsı namazını kılmasını da teşvik etmektedir. Günümüzde de çoğu Müslüman yatsı ezanı itibari ile camilerde yerini alarak yatsı namazını ve ardından teravih namazını kılmaktadır.
Teravih namazını kılmak isteyenlerin yatsı namazının farzından sonra bu namazı kılması gerekir. Yatsı namazının farzından önce teravih ya da vitir namazının kılınması halinde ise bu namazların iade edilmesi gerekmektedir. Dinde oldukça açık bir şekilde belirtilen bu duruma yönelik kişilerin bilgili olması ve bu yönde ibadetlerini yerine getirmesi önemlidir.