
Blog
Teravih ne demek?
Teravih ne demek?
Teravih, Ramazan ayının başlaması ile birlikte dini bir kavram olarak yatsı namazından sonra kılınan nafile namazına verilen isimdir. Teravih namazı olarak da adlandırılabilen bu namazlar, Ramazan ayının her akşamında kılınmaktadır. Yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı ile kişiler Ramazan ayına özel olan bu ibadeti yerine getirme imkanına sahip olmaktadır. Ramazan ayı içerisinde kılınan namazlarda çoğu alimin hadisinde çok önemli ve sevaplarla dolu bir ibadetin yapıldığı belirtilmektedir.
Teravih namazı vacip midir?
Teravih namazının vacip olup olmadığı uzun bir süre tartışılan konu olsa da İslam alimlerinin vardığı ortak karar teravih namazının vacip olmadığı yönündedir. Bu nedenle oruç tutan ya da oruç tutmayanların bu namazı kılmasında ya da kılmamasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Teravih namazının sadece erkeklere özgü bir ibadet olduğuna yönelik toplum içerisinde genel bir görüş vardır. Ancak fıkıh kitaplarında ve İslam alimlerinin yaptığı açıklamalarda teravih namazının sadece erkekler için geçerli bir namaz olmadığı özel bir şekilde vurgulanmaktadır. Bu nedenle teravih namazının kadınlar tarafından uygun görüldüğü şekilde kılınması, dinde herhangi bir sakınca yaratmamaktadır.
Teravih namazı sünnet midir?
Teravih namazı vacip olmadığı gibi hem erkek hem de kadın Müslümanlar için sünnet olarak tanımlanmıştır. Sünnet olmasına karşın teravih namazının fazileti oldukça fazladır. Resulullah (sav) Efendimizin Ramazan ayı içerisinde kılınan teravih namazlarının çok faziletli olduğunu söylemesi bunun en önemli kanıtıdır.
Bununla birlikte her gece kılınan teravi namazının farklı bir fazileti vardır. Teravih namazının ilk gününde namazın kılınması ile kişinin annesinden doğduğu gündeki gibi günahlarından arındığını belirtilir. 2. gece kılınan namaz ise kişinin kendisinin yanı sıra anne ve babasının günahlarının bağışlanması sağlanabilmektedir.
Teravih namazının farz olmaması için Peygamberimiz Hz. Muhammed'in namazı cemaatten ayrı olarak kıldığı dinde yer almaktadır. Hz Muhammed Peygamberimizin bu davranışı, teravih namazının farz olmamasını sağlamış ve sünnet olarak dinde yer bulmasıyla kişilerin kendi isteklerine bırakılmıştır. Sünnet bir ibadet olmasına karşın Ramazan ayı içerisinde oruç tutan vatandaşların teravih namazı ile sürdüreceği ibadetlerin çok daha faziletli olduğu bilinmektedir.