Blog

ÜÇ AYLARDA UZAK DURULMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR

Üç aylar, islam dünyasında kutsal olarak kabul edilen Recep, Şaban, Ramazan aylarını kapsamakta ve Ramazan Bayramı ile son bulmaktadır. Üç aylar, Müslümanlara ibadet fazlalığı, arınma, yenilenme ve gündelik yaşamlarını sorgulama imkanı sağladığı için kişi manevi olarak yoğundur

Üç aylar, islam dünyasında kutsal olarak kabul edilen Recep, Şaban, Ramazan aylarını kapsamakta ve Ramazan Bayramı ile son bulmaktadır. Üç aylar, Müslümanlara ibadet fazlalığı, arınma, yenilenme ve gündelik yaşamlarını sorgulama imkanı sağladığı için kişi manevi olarak yoğundur. Bu aylarda dünyevi işlerimizden sıyrılıp yaratılış gayemiz ile meşgul olmalıyız. İslam dininde üç ayların mübarek olmasının bir sebebi ise her ayın içerisinde bir kandilin bulunuyor olmasıdır. Bu aylarda yerine getirilmesi gereken farz ibadetlerinden birisi de oruç tutmaktır. Bu farz ibadeti Ramazan ayı içerisinde tutulur.

BİR DE ÜÇ AYLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DAVRANIŞLAR VARDIR;

Üç aylarda sevaplarla bezenmeli, günahlardan arınmalıyız. Hayatın her döneminde özellikle de üç aylarda başlıca uzak durmamız gerekenler Allah’a şirk koşmak, namuslu bir kadına iftirada bulunmak, domuz eti yemek, alkol tüketmek, zina yapmak, faiz yemek, yalan yere yemin etmek, kul hakkına girmek, kumar oynamak gibi büyük günahlardır. Bunlar çirkin ve zararlı olduğu için dinimizce yasaklanmıştır. Bu büyük günahların haricinde işlenmesi mekruh olan bir takım davranışlar da vardır. Örneğin yenilip içilmesi memnu olan şeyler (at eti, midye, altın veya gümüş kaptan yiyip içmek), erkeklerin altın yüzük takması, ticarette yasaklanmış şeyler (domuz eti ile kazanç sağlamak, dolandırıcılık), namazı yanlış yere doğru kılmak (mezara, resme, ateşe), gıybet etmek, herhangi bir canlıya ateş ile işkence yapmak gibi işler dinimizce sakıncalı olduğundan üç aylarda uzak durulmalıdır.

Bu mübarek aylar Allah’a, ailemize ve bütün Müslümanlara sorumluluklarımızı hatırlatmaya, yanlışlarımızdan dönmeye yardımcı olmakta ve İslam dininin bizden istediği barış, kardeşlik ve hoşgörüyü sağlamaktadır.

Toplam