Blog
Zekatımı nasıl hesaplayabilirim?
Zekatımı nasıl hesaplayabilirim?
İslamiyet’te farz bir ibadet olan zekat için zekatın hesaplanmasında dikkatli olunmalıdır. Zekatın nasıl, ne şekilde ve ne kadar verilmesi gerektiği açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu bakımdan Müslüman vatandaşların zekat hesaplaması yapması ile ne kadar zekat vermesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Genel tabir ile 40’ta 1 olarak tanımlanan zekat, 40 lirası olan bir kişinin örnek olarak 1 lirasını zekat şeklinde vermesini ifade etmektedir. Bununla birlikte zekatın en önemli şartı malın bir yıldan daha fazla süreyle sahip olunması gerektiğidir.
Zekatım ne kadar?
Zekatının ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen kişilerin öncelikle bir yıldan daha fazla süreyle sahip olduğu mal varlıklarını göz önünde bulundurması gerekir. Gümüş, altın, hayvan ve diğer ürünler mallar dahilinde değerlendirilmektedir. Bu şekilde yapılacak bir hesaplama sonrası toplam mal varlığın 40'ta 1'i kadar zekat verilmesi gerekmektedir. Böylece zekatım ne kadar diyen bir kişi için zekat oranları da kolay bir hesaplama ile yapılabilir. Kişilerin zekat verirken dini bir yükümlülük olmasının yanı sıra kalpten bu zekatı vererek, istemesi gerekmektedir. Gönülsüz bir şekilde ve sadece ibadetin yerine getirilmesi için yapılan zekat bağışları sakıncalar oluşturabilir.
Zekatın ne kadar verileceği gibi kime verilmesi gerektiği de önemlidir. Bu ibadet sadece Müslümanlara özeldir ve Müslüman olmayan kişilerin zekat vermesi, zekat alması dinen uygun değildir. Zekat verilmek istendiğinde günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler, aileler, kirasını ödemekte zorlananlar, geliri olmayanlar, yardıma muhtaç durumda olanlar öncelikli olarak tercih edilmelidir. Aynı zamanda zekat verilecek kişilerin Müslüman olmasının yanı sıra İslam'ın gereklerini yerine getirmesi de gerekir.
Zekatta zenginlik esası ne?
Zekatım ne kadar ya da zekat vermekle yükümlü müyüm şeklindeki soruların yanıtlarını arayan Müslümanların İslam'a göre zekatlık esasına dikkat etmesi gerekir. İslam'a göre 88 gram altını olan herkes zekat vermekle mükelleftir. Bununla birlikte 561 gram gümüş, 5 deve, 30 sığır ya da 40 koyunu olan kişilerin de yine zekat verme zorunluluğu vardır.
Hayvan ve değerli eşyaların yanı sıra ürün alım satımı yapan ya da çiftçilik gibi işler ile uğraşan kişilere de ürünler üzerinden bir sınır belirlenmiştir. 650 kilo ve üzerinde ürüne sahip olan kişiler zekat verme konusunda yeterliliğe sahiptir. İslamiyet’in ilk dönemlerinde altın ve deve gibi ürünler çok önemli olduğundan dolayı zekat hesaplamalarında bu şekilde bir eşitlik kurulmuştur. Ancak günümüzde 88 gram altına denk gelen ticari ürünler, mal varlıklar ve diğer zenginlikler zekat vermek için yeterli olmaktadır.