HESAP NUMARALARI
EN TR
HESABIM
BAĞIŞ YAP
Bağış Sepeti
Seçim yapılmadı
Bağışçı Girişi
ŞİFREMİ BİLMİYORUM
AnasayfaHaberler 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü

17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü

16-10-2019

Yaşadığımız dünyanın, zamanın en büyük sorunudur yoksulluk. Yer yüzünde çıkan hemen tüm savaşların nedeni aslında yoksulluğa dayanıyor. 

İlgili Projeye Git
Genel Bağış
17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü

Yaşadığımız dünyanın, zamanın en büyük sorunudur yoksulluk. Yer yüzünde çıkan hemen tüm savaşların nedeni aslında yoksulluğa dayanıyor. Özellikle iç savaşlar, açlık ve kıtlıklar, salgın hastalıklar yoksulluk nedeniyle milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.

 

İşte bu nedenle yoksulluk derdine çare olmak ve yoksulluğu, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerinin birinci gündem maddesi yapmak amacıyla BM, 22 Aralık 1992 tarihinde aldığı bir kararla 17 Ekim’i DÜNYA YOKSULLUKLA MÜCADELE GÜNÜ ilan etti.

 

BM 2015 yılında gerçekleşen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bildirgesinde ise 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğu bitirmeyi hedefleyen bir deklarasyon yayımladı. Buna göre gelişmiş ülkelerden; açlığa, susuzluğa ve hastalığa bağlı ölümlerin önüne geçilmesi, yolsuzluğun engellenmesi, az gelişmiş ülkelerin yer altı ve yerüstü kaynakları kendi toplumlarının gelişmesi için kullanılması, gelir eşitsizliğine sebep olan uygulamalara son verilmesi, adalet, vergi, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü, kadın ve çocuk haklarının iyileştirilmesi gibi maddelerde az gelişmiş ülkelere destek verilmesi istenmiştir.

 

Bağımsız kaynaklara göre özellikle Sahraaltı Afrika, Orta ve Güney Amerika, Güney Asya ve Ortadoğu’da yaşanan ağır yoksulluk durumu 5 milyara yakın insanı esir almış durumda. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki gelir adaletsizliği nedeniyle milyonlarca insan da yoksulluk içinde yaşamaktadır.

 

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre, gelirini ve mal varlığını resmi makamlara beyan etmiş en zengin ilk 50 kişi, dünya nüfusunun yüzde 50’sinin (4 milyar insan) toplam mal varlıklarından daha fazla zengindir. Üstelik bu rapora dünyanın en zengin aileleri Rockefeller ve Rothschildler dahil edilmemiştir. Ayrıca en zengin ilk 10 ülkenin milli geliri en fakir 10 ülkenin 77 katıdır. “Modern dünyanın en zengin kişisi” unvanını alan Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, 100 milyar dolarlık mal varlığı ile tek başına yaklaşık 100 ülkenin gelirinden daha fazla zenginliğe sahiptir.

 

İşte böyle bir dünyada yaşıyor ve yoksulluğa, savaşlara, kıtlığa, açlığa ve hastalıklara çözüm arıyoruz. Ülkemiz geçtiğimiz yıl hem miktar hem oran olarak dünya bağış liginde birinci olmuştu. Türkiye’nin STK’ları da bu birincilikte en büyük pay sahibidir.

 

Deniz Feneri Derneği de yeryüzünde son yoksula ulaşıncaya kadar çalışmayı kendine vizyon olarak belirlemiştir. Bu amaçla 24 yıldır kesintisiz çalışıyor, ülkemizde ve dünyanın farklı coğrafyalarından 65 ülkede iyilik faaliyetleri yürütüyoruz. Yoksulluğu yok etmek için birçok proje geliştiriyor, gıdadan giyime, eşyadan ilaca, su kuyusundan eğitim ve ibadet merkezlerine kadar onlarca kalemde ihtiyaç sahiplerinin dertlerine derman oluyoruz.

 

Ayrıca, bugüne kadar düzenlediğimiz “yoksulluk” konulu konferanslarla da yoksulluğun giderilmesi için konunun uzmanı yerli ve yabancı akademisyenlerle faaliyetler yaptık. Bu konferansların sonuncusu “Savaş, Göç, Yoksulluk” adı altında 2018 Şubat ayında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile beraber gerçekleştirdik.

 

Yüzyılın iyilik hareketi Deniz Feneri, yoksullukla mücadelesine devam edecektir, 24 yıldır olduğu gibi…

Paylaş
Proje ve TemsilciliklerProjelerimiz hakkında daha ayrıntılı
bilgi almak için lütfen kardeş
sitelerimizi inceleyiniz.