Türkiye'nin Yüz Akı
15-10-2005
14 Ekim 2005 Pakistan'daki deprem felaketi duyulur duyulmaz ilk yardıma koşan Türk ekipleriydi. Yardım ekipleri, hem kardeşlerimizin canını kurtardı; hem yedirdi, içirdi, hem de Türkiye'nin yüzünü ağarttı. İHH, Kızılay ve Deniz Feneri'nin acil yardım ekipleri ile TSK, AKUT ve GEA gibi aramakurtarma timleri, mucizevi kurtarmalara imza attılar, felaketzedelere sıcak aş ve çadır sağladılar. Türkiye, 1999 depreminden nasıl ders aldığını ve felaketin acısını nasıl hala canlı hissettiğini, Pakistan'daki büyük depremin ardından ortaya koyduğu refleksle gösterdi. Deprem haberi gelmesinin hemen ardından özellikle birer sivil toplum inisiyatifi olarak kurulan İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) ve Deniz Feneri Derneği'nin yardım ekipleri ile TSK ve AKUT'un kurtarma timleri ilk harekete geçen kurumlar oldu. Kızılay da bu kez zamanında harekete geçerken, Türkiye'nin aramakurtarma ekipleri de soluğu Pakistan'da aldı. Türk ekipleri, ilk günden itibaren üstün gayretlerini ortaya koyarken, çok sayıda insanı kurtarmanın, yiyecek ve çadır sağlamanın mutluluğunu, kendilerine "Türkiye, Türkiye" sloganlarıyla sevgi gösterilerinde bulunan Pakistan halkıyla birlikte yaşadı. Depremin ardından bölgeye giden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekibi ve yardım malzemeleri de bölgeye ulaştı. KKTC Kızılay'ınca deprem bölgesine gönderilen yardım İslamabad'da Pakistanlı yetkililere teslim edildi.
3 günde 700 çadır kurdu İHH, Cumartesi günü meydana gelen, Pakistan ve Keşmir'de büyük yıkım ve acılara neden olan deprem sonrası, bölgeye ilk hareket eden ekip oldu. Zaten Ramazan nedeniyle 25 ülkede iftar çadırı kurarak kumanya dağıtan İHH ekiplerinden biri o sırada Keşmir'e 12 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. İHH Basın Sözcüsü Osman Atalay, "bu nedenle deprem sonrası afetzedelerin yardımına ilk koşan biz olduk" diyor. Keşmir ile kuzey bölgelerinin odak noktasında bulunan Gami Habibullah'ta çalışma başlatan İHH, İslamabad'da büyük bir depo, Mansera bölgesinde de dağıtım deposu oluşturdu. Pakistan hükümeti, Gami Habibullah'ta 100, Muzafferabad'da 300, Bagh'da 200, Rawalakot'ta da 100 adet olmak üzere, 4 ayrı bölgede 700 çadır kuran İHH'ya, başarılı çalışmaları nedeniyle, bir de helikopter tahsis etti. Depolardan yardım malzemeleri yüklenen kamyonlar ve helikopter, Pakistan'ın köylerine yardım götürüyor. Çalışmaları çekirdek bir ekip yönetiyor ve onlarca gönüllü afetzedelerle aynı hayat şartlarında çalışarak onlara yardım ulaştırıyor.
500 bin dolarlık acil yardım Deniz Feneri Derneği de depremin ertesi günü Pakistan'a 3 kişilik bir ekiple üç de kurtarma köpeğini gönderdi. Aynı anda 500 bin dolar tutarında bin battaniye, 5 bin uyku tulumu, bin kişilik giyim malzemesi, tıbbi malzeme, çocuk bezi, hasta bezi, hijyenik malzeme, afet malzemesi, iç çamaşırı, çorap, jeneratör, mum ve kibrit gibi zaruri ihtiyaç malzemelerini de temin ederek deprem bölgesine gönderdi ve gönüllüler aracılığıyla dağıtımına başladı. Ayrıca, 4 kişilik ilk yardım ekibi de önceki gün Pakistan'a gitti. Deniz Feneri, bölgeye 100 çadırlık çadır kent, aşevi ve 200 prefabrik konut projesini de uygulamaya koydu. Dernek, 17 Ağustos depreminde 500, Afyon depreminde de 104 prefabrik ev yaptıran Deniz Feneri, 2000 yılında Etopya'ya 1 milyon dolar yardım ve ekip göndermiş, 2003 sonunda İran depreminde de ilk yardıma koşanlar arasında yer alarak, bölgeye, 11 TIR'la sağlık, gıda ve giyim malzemesi götürmüştü.
Deniz Feneri Derneği 'ekrandan' büyüdü Kanal 7 Televizyonu'nda Uğur Arslan'ın yaptığı "Deniz Feneri" programında, Ramazanda muhtaçlara yapılan yardımların görüntülerinin insanları etkilemesi, zamanla programda insanlara yardım eli uzatılmasını, ardından da "Deniz Feneri" adıyla bir yardım derneği oluşturulmasını sağladı. 1998'de kurulan Deniz Feneri Derneği, başvurular ve araştırmalar sonucu ulaşılan kişilere maddi ve manevi yardım yapıyor. Dernekte halen 250 bini aşkın yardıma muhtaç ailenin kaydı bulunuyor. Dernek, her ay 20 bin aileye yardım ulaştırıyor. İSO 9001 kalite sistemiyle çalışan derneğin İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 3 şubesi, Erzurum'da da temsilciliği var. Derneğe bağlı 4 lojistik merkezi, 4 giyim mağazası, iki misafirhane ve bir de aş evi bulunuyor. Bütün birimlerde 200 personel görev yapıyor ve muhtaçlara yardım götüren 18 bin gönüllü üyesi bulunuyor.
Kazağın kimde bilirsin Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, bağış yapmak isteyenler bizzat derneğe giderek, banka veya derneğin internet sitesinden, ayrıca 0212 510 90 90 numaralı telefonu arayarak bağış yapabiliyorlar. Bağışlar muhtaçlara şöyle dağıtılıyor: Yardım başvurusu için nüfus cüzdan fotokopisi ve muhtardan alınacak 'form 5' belgesi almak gerekiyor. Bu kişilerin yaşadığı yere giden Deniz Feneri ekipleri, 80 soruluk bir anketin cevaplarını araştırıyor ve bu raporu komisyona sunuyor. Yardımın yerine ulaştığından emin olmak isteyen hayırseveri de anladıklarını belirten Yılmaz, "Kazağını bağışlayan biri, o kazağın kimin üstünde olduğunu bilir" diyor.