HESAP NUMARALARI
EN TR
HESABIM
BAĞIŞ YAP
Bağış Sepeti
Seçim yapılmadı
Bağışçı Girişi
ŞİFREMİ BİLMİYORUM
AnasayfaKurumsalİyilik Notları Adak kurbanı nedir?

Adak kurbanı nedir?

Adak kurbanı nedir?

İslamiyet’te adak oldukça önemli bir kavram olduğu gibi adak, bir olayın olması için adanan ve gerçekleşince de kesilen kurbanlık hayvanı ifade etmektedir. İbadette bu vaciptir ve farz değildir. Bu nedenle kişinin dinen uygun olan durumlar için adakta bulunması ile birlikte bu durumun gerçekleşmesi sonrasında kurban edilmek için uygun olan hayvanlardan birinin alınarak kesilmesi adak kurbanı kesilmesini sağlar.

Adak kurbanın kesilmesi için dinen uygun görülen bir zaman yoktur. Kişilerin olayın gerçekleşmesi sonrası maddi ve manevi olarak uygun olduğu ilk dönemde adak kurbanı kesmesi ibadetin yerine getirilmesi için yeterli olmaktadır. Adak kurbanı kesimi sonrasında kurban kanının herhangi bir yere sürülmesi ya da vücuttaki bir yere iz bırakacak şekilde kullanılması, İslamiyet'te uygun görülmemektedir. Bu nedenle de adak kurbanı nedir, adak kurbanı nasıl kesilir gibi soru işaretleri bulunan kişilerin mutlaka bu tür durumlarda yetkili yer ve kişilerden bilgi alması ve bu doğrultuda adak kurbanı kesimini yapması önerilmektedir.

 

Adak kurbanını kim yiyemez?

Adak kurbanı kesimi kadar adak kurban etlerinin nasıl değerlendirileceği de belirlenmiştir. Kurban Bayram'ı gibi durumlarda kesilen kurban etinin belirli bir kısmı kurban kesen kişi ve ailesi tarafından tüketilebilse de adak kurbanı söz konusu olduğunda böyle bir paylaşım durumu bulunmamaktadır. Adak adayan kişinin kendisi dahil olmak üzere kan bağı olan hiç bir yakınının adak kurbanı etinden yememesi gerekmektedir. Bu, dinen uygun olmadığı gibi sakıncalıdır. Eğer bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde böyle bir durum gerçekleşirse, yenilen etin bedeli mutlaka maddi olarak ihtiyaç sahibi bir kişiye verilmelidir. Böylece ibadetin herhangi bir sakınca olmadan yerine getirilmesi sağlanabilmektedir.

Kurban ve adak için aranan önemli şartlardan birisi de kesim yapılan yerde ihtiyaç sahibi olma şartının bulunmasıdır. Eğer kurban kesimi sonrasında bölgede etlerin verilebileceği ihtiyaç sahibi vatandaşlar bulunmuyorsa bu tür durumlarda adak kurbanını kesilmesi dinen sakıncalı olabilmektedir. Adak kurbanı etinden kişinin kendisi ve kan bağı olan kişiler tüketmeyecek olsa da adak paylaşımında durumu uygun olan zengin olan kişiler tercih edilmemelidir. Dinen bir diğer önemli kriter ise adak kurbanının dağıtılacak kişilerin Müslüman olmasıdır. 

 

Paylaş
Proje ve TemsilciliklerProjelerimiz hakkında daha ayrıntılı
bilgi almak için lütfen kardeş
sitelerimizi inceleyiniz.