Eğer kişi Allah’tan bir şey istiyor ve bunun gerçekleşmesi sonucunda Allah’a kurban adayacağını açıkça dile getiriyor yani ikrar ediyorsa bu kurban vacip haline gelir. Bu şekildevacip olan kurbana ise adak kurbanı denir.
Kurbankelimesi sözlükte “yakın, yakın olmak, yakınlaşmak” anlamlarına gelen “kurb” kelimesinden türemiştir. İslami literatürde ise Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçük veya büyükbaş hayvan anlamına gelmektedir. Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vaciptir.Eğer kişinin imkanı varsa Kurban Bayramı’nda küçük ya da büyükbaş hayvan kesebilir. Dinimize göre,Kurban Bayramı dışında kişinin kendi isteğiyle sünnet, vacip veya sadaka olarak; adak, akika, şükür veya nafile kurbanları da Allah’a yakınlaşmanın
yollarından biridir.
Eğer kişi Allah’tan bir şey istiyor ve bunun gerçekleşmesi sonucunda Allah’a kurban adayacağını açıkça dile getiriyor yani ikrar ediyorsa bu kurban vacip haline gelir. Bu şekildevacip olan kurbana ise adak kurbanı denir. Müslümanlar, kurban ibadetinin özündeki Allah’a teslimiyet ve yakınlaşmak gayesi ile isteklerinin gerçekleşmesi sonucunda adak kurbanı keserler. Adak kurbanı kulun Allah’a teşekkürüdür. Adak Kurbanı ayrıca kişinin isteğinin gerçekleşmesinden duyduğu sevinç ve mutluluğunu dağıtacağı kurban etleri ile insanlarla paylaşmasını da kapsar. Adak kurbanı ile insanları sevindirmenin mutluluğu ve Allah’a yakınlaşmak aynı anda gerçekleşir. Alimler, hiçbir dünyevi menfaat ummadan sırf Allah’ın rızasını kazanmak, O’na şükretmek için adak adanmasında bir sakınca bulunmadığı görüşündedirler. Kişinin Allah’ın takdirinin değişmesine vesile olması dileğiyle, dünyevi amaçlarla belli şartlara bağlı olarak adakta bulunması ise doğru karşılanmamıştır.
Adak kurbanının ve kurbanı kesecek kişinin sahip olması gereken özellikler şunlardır: