Doğal afetlerler, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran ayrıca günlük hayatımızı da kesintiye uğratma potansiyeli yüksek olan belirli olaylardır.
Doğal afetlerler, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran ayrıca günlük hayatımızı da kesintiye uğratma potansiyeli yüksek olan belirli olaylardır. Afetlerin toplumsal olarak mal kaybına daha da önemlisi can kaybına sebebiyet vermelerini en az duruma indirmek için belirli önlemler almak her zaman yararlıdır. Yapılacak önlemler afet sırasında ve sonrasında oluşabilecek problemleri gidermek için oldukça önemlidir. Afet çantası hazırlamak da yer alan önlemlerin başında gelir.Afet çantası hazırlamak afet sırasında ve sonrasında yaşama tutunmak için bazı temel ihtiyaçların karşılanması esastır. Çantaya konulacak olan beslenmeye dayalı ihtiyaçlarda temel amaçlardan birincisi uzun zamanda oluşacak olan enerji ihtiyacını en azından yaşam fonksiyonlarını gidermek için minimum da olsa almaya çalışmak gereklidir. Diğer bir amaç ise afet sonrasında oluşabilecek bulaşıcı hastalıklar hastalıklar başta olmak üzere akut veya kronik rahatsızlıklarda önlem almak ve etkilenmemektir.
Afet çantasında düdük, pil, fener, gibi temel eşyalarla beraber hayat kurtarıcı olan temel gıdalara da yer vermek gereklidir. Bu gıdalar yüksek kalorili, karbonhidrat ve vitamin içeren, su kaybını önleyen, dayanıklı ve daha zor bozulan gıdalardan oluşur.Örnek vermek gerekirse konserve gıdalar, kuru meyveler, tahin pekmez ve kuruyemiş gibi hacim olarak küçük enerji yönünden yüksek gıdalar diyebiliriz. Bunlarla birlikte içeriğinde vitamin, protein, mineraller ile zenginleştirilmiş barlarda yine afet çantasında bulunması gereken gıdalardır. Ayrıca bir kişi için en az 3-4 L su bulunması oldukça önemlidir.Soğutma ve pişirme gerektirmeyen yiyecekleri seçmek önemli noktalardan biridir.
-Konserve gıdalar(konserve kuru baklagil vb)
-Protein barlar
-Fıstık ezmesi, tahin pekmez gibi yüksek enerjili besinler
-Kuruyemiş ve kuru meyveler
-Paketli bisküvi, tuzu azaltılmış kraker,
-4 L kadar su kesinlikle bulunmalı.
-Bozulmayan gıdalar afetin hemen ardından hayatta kalanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir.
-Yetersiz beslenme riskini azaltmak için yemeye hazır yiyecekler gereklidir. Özellikle enerji yoğun pestiller, barlar veya kraker ve bisküviler.
-Deprem çantasında mümkün oldukça hacmen küçük ağır olmayan hafif gıdalar bulundurmak afet sırasında çantanın erişimi ve taşınması için önemlidir.
Deniz Feneri Derneği olarak depremin ilk anından itibaren tüm ekiple sahada çalışmalar yürütmekteyiz. Depremzedeler için gerçekleştirdiğimiz faaliyetler arasında gıda kolisi dağıtımı da önemli yer almaktadır.
Sizler de çadırlarda ve konteynerlerde konaklamak zorunda kalan depremzede vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçlarını karşılamak için 600 TL destekte bulunabilirsiniz. SMS ile yardım yapmak için GIDA yazıp, 5560’a gönderin 25 TL bağışta bulunabilirsiniz.