Deprem çadırı, depremin ardından binaların yıkılması veya hasar görmesi sonucunda, insanlara kalacak yer imkanı sunan çadır modelidir. Depremden sonra evleri yıkılan insanlar barınma ihtiyacını bu çadırlarda karşılar. Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Bundan dolayı sıklıkla meydana gelen deprem felaketinin ardından binalar hasar görebilir.
Deprem çadırı, depremin ardından binaların yıkılması veya hasar görmesi sonucunda, insanlara kalacak yer imkanı sunan çadır modelidir. Depremden sonra evleri yıkılan insanlar barınma ihtiyacını bu çadırlarda karşılar. Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Bundan dolayı sıklıkla meydana gelen deprem felaketinin ardından binalar hasar görebilir. Binaların hasarı bazen gözle görülerek anlaşılamaz ve herhangi bir artçı deprem binayı yıkabilir. Bir uzman oturduğumuz binayı kontrol etmeden binalara girmeyip deprem çadırında kalınmalıdır.Depremlerin ne zaman olacağı ne yazık ki tam olarak tespit edilemiyor. Dolayısıyla bir deprem çadırı 4 mevsim kullanılmaya uygun tasarlanmalıdır. Bunun yanında deprem çadırı depremzedeleri yağmurdan ve kardan korumalı ve dolayısıyla su geçirmez özellikte olmalıdır. Deprem çadırlarının hava alması depremzedelerin sağlığı için önemlidir. Hasar gören veya yıkılma ihtimali olan binaların yakınına deprem çadırı kurulmamalıdır. Fakat depremzedeler evlerinin güvenliği açısından yaşadıkları yeri terk etmek isteyebilirler. Bu sebeple deprem çadırının her zemine kurulabilir olması önemlidir.
Deprem çadırları depremzedeler için barınma ihtiyacının yanında pek çok alana da hizmet etmektedir. Bunlar:
● Komuta merkezi
● Arama kurtarma
● Depolama alanı
● Dinlenme alanı
● Afet durumları
Deprem ülkemizin en büyük gerçeklerinden biridir. Yaşanılan depremin ardından vatandaşların evleri yıkılabilir. Bunun yanında hasarlı binalara girmek çok risklidir. Depremzedeler güvenlikleri için deprem çadırlarında kalmalıdır.Deprem çadırları birkaç aşamada kolayca kurulabilir. Bu aşamalar:
ihtimaliniz daha yüksektir. Bu yüzden çadırı kurarken çadırın ve çadırı konulan çantanın üzerine ağırlık konulmalıdır.
Yöntem 1: Bazı kubbe veya tünel çadırlarında direkler klipslerle tutturulur. Eğer önce iç katman bağlanıyorsa, iç çadır katmanı yere serilir. Renk kodlarından yardım alarak her bir direk için doğru bağlantı yerini bulun.Ardından direk uçlarını direk bağlantı noktaları ile birbirine tutturarak bükün.Tüm direk uçlarını iç çadır katmanı ile
tutturduktan sonra, iç çadırın yanlarını ve üstünü direklere klipsleyin.
Yöntem 2: Bazı çadırlarda direklerin tutturulacağı klipsler yerine manşonlar vardır. Bu durumda, kutup uçlarını çadırın tabanındaki çadır eklerine sabitlemeden önce direkleri manşonlardan kaydırın. Direkler çadır tavanında birbirine bağlanarak sabitlenir.
Yaşanılan deprem felaketinin ilk gününden bu yana yardım çalışmalarını sürdüren Deniz Feneri Derneği bölgenin çadır ihtiyaçlarını gidermek için 10 ilde aktif faaliyetlerini sürdürüyor. Derneğimize bağışlanan 300 adet çadır depremzedelere ulaştırıldı. 12m² alanı olan çadırlarımız 7 kişilik kapasiteye sahip. Kötü hava koşulları göz önünde bulundurularak üretilen çadırlarımız afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılar nitelikte. Ayrıca çadırda kalacak vatandaşlar için uyku tulumu da gönderilmektedir.
Sizler de Deniz Feneri aracılığıyla ‘Deprem Çadırı’ yardımında bulunabilir, depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını giderebilirsiniz.