İtikaf Nedir?
Ramazan ayı sonsuz rahmet kapısının sonuna kadar aralandığı, şeytanların bağlanıp, kötülüklerin yeryüzünden uzaklaştırıldığı her türlü nimet ve zenginliğin değerinin en iyi anlaşıldığı zaman dilimidir. Ramazan ayına has olan birtakım güzelliklerden bir tanesi de itikaftır.
İtikaf; bir mescitte ibadet maksadıyla Ramazan’ın son 10 günü gece gündüz kapanmaktır. İtikaf; bir bakıma kişinin dünyevi her şeyden elini eteğini çekerek inzivaya çekilmesidir.
İtikaf nasıl yapılır?
İtikaf yapmak isteyen kişi, bu niyetiyle cemaatle namaz kılınan mescit hükmündeki bir yerde Ramazan’ın son 10 günü kalmaya başlayarak itikafa girmiş olur. İtikaf yapan kişi vaktinin tamamını zikir, namaz, Kur’an-ı Kerim tilaveti gibi sadece ibadetle meşgul olarak geçirir.
İtikaf eden kişi, yeme içme ihtiyaçlarının tamamını burada karşılar ve abdest almak gibi zaruri bir durum gerekmedikçe ise bulunduğu mescidi terk etmemesi gerekir. Birtakım temel ihtiyaçları doğrultusunda mescidi ve onu meşgul etmeyecek ve bulunduğu mescidi kirletmeyecek şeyleri getirmesinde sakınca yoktur. İtikafla meşgul olan kişi ibadeti gibi istirahatini de mescitte geçirir.
İtikafın şartları
Her ibadette şart olduğu gibi niyet itikafta da şarttır. Niyet edilmeden yapılan itikaf geçerli olmaz.
Eril kişinin beş vakit cemaatle namaz kılınan bir yerde itikafa girmesi gerekir.
Oruç, vacip olan itikaf ibadeti için şarttır. Yılın herhangi bir dönemi itikaf yapılmaz. Sadece Ramazan’ın son 10 günü gerçekleştirilebilir.
Kadınların kendilerine mahsus olan hallerden hayız ve nifastan temiz olmaları gerekir.
Salgın nedeniyle tüm dünya olarak evlere kapandığımız bu zamanlarda bu ibadeti yerine getirebilmemiz mümkün görünmüyor. Ancak evlere kapanıp kendimizle baş başa kaldığımız bugünleri Ramazan ayının da gelişini bir fırsat bilip bu zamanlardan en iyi şekilde istifade edebiliriz. Bol bol Kur’an-ı Kerim okuyup, zikir ve namazla meşgul olup yüzümüzü Yüce Rabbimize dönerek O’ndan af dileyip bizleri affetmesini ve başımızda yer alan bu musibetten kurtarması için ondan yardım dilemeliyiz.