Kurban Bayram’ında kurban kesen kişilerin kurban etini nasıl dağıtılacağı konusunda bilgili olması gerekmektedir. İbadetin tam anlamıyla yerine getirilmesi için Kurban nasıl pay edilir, kurban eti nasıl dağıtılır gibi konularda dini kaynaklar üzerinden referans alınarak gerekli olan işlemler yapılmalıdır.
Allah'a yaklaşmak ve Allahü Teala için kurban kesmek çok faziletli ibadetlerden birisidir. Kurban kesmenin temel amaçlarından birisi toplum içerisindeki yardımlaşmanın arttırılmasıdır. Sadece zengin kişilere yükümlülük olarak getirilen kurban kesme, fakir olan vatandaşların kapsam dışında kalmasını sağlamıştır. Böylece belirli bir maddi güce sahip olan kişiler, inançları doğrultusunda Kurban Bayramı'nda kurban kesebilmektedir. Kesilecek kurban etleri ise belirli bir oranda kurban kesen kişinin olurken kalan tüm bölümlerinin fakir, fukara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması esastır. Böylece yıl boyunca et almakta zorluk çeken ve et yemeyen kişiler, kurban eti yardımı ile birlikte et yemesi, yardımlaşmanın sağlanması hedeflenmektedir.
Kurban eti kesiminde Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kaynaklarda nasıl davranılması gerektiği detaylı olarak belirtilmektedir. Mevcut bilgilere göre kurban etinin üçe bölünmesi gerekir. 3'e bölünen kurbanın bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara, bir bölümü akraba, tanıdık ve komşulara kalan son bölümü ise evde tüketilmek üzere ayrılmalıdır. Kurban etinin dağıtımında mevcut olan 3 bölümden her biri uygun bir şekilde parçalanarak verilmelidir. Kişilerin en az bir öğün yiyebileceği kadar miktardaki etin dağıtılması gerekir.
Hali vakti yerinde olan kişiler, Kurban etinin tamamını dağıtma konusunda da özgürdür. Kişiler birden fazla kesecekleri kurbanlıklar ile evine daha fazla kurban eti ayırma ve daha fazla kişiye kurban eti paylaştırma şansına sahip olmaktadır.
Özellikle büyükbaş hayvan için ortak bir şekilde kesim yapılması halinde hayvanın mevcut etlerinin nasıl paylaşılacağı da önemlidir. Büyükbaş kurban kesimi yapıldıktan sonra kişilere et, tartılarak ve eşit olarak paylaştırılmalıdır. Helalleşerek etin paylaşılması caiz değildir. Bununla birlikte büyükbaş hayvan için anlaşan kişilerin kurbanlığı birine teslim ederek tüm yetkileri ona vermesi halinde yetkiyi alan kişinin mevcut kurban etini istediği şekilde dağıtması söz konusu olmaktadır.