HESAP NUMARALARI
EN TR
HESABIM
BAĞIŞ YAP
Bağış Sepeti
Seçim yapılmadı
Bağışçı Girişi
ŞİFREMİ BİLMİYORUM
AnasayfaKurumsalİyilik Notları Kurbanı koca, kendisine kesmeden eşine kesebilir mi?

Kurbanı koca, kendisine kesmeden eşine kesebilir mi?

Kurbanı koca, kendisine kesmeden eşine kesebilir mi?

 

İslamiyet’te kurban, maddi güç ve zenginlik ile orantılıdır. Bu doğrultuda kurban kesmek isteyen kişilerin kurbanı hangi şartlarda kesebileceği detaylı olarak belirtilmiştir. Kurban kesiminde aynı zamanda kişilerin eşine ve çocuğuna da kurban kesebilmesi söz konusudur. Bu nedenle kurbanı koca kendisine kesmeden eşine kesebilir mi gibi pek çok farklı soru işareti İslamiyet’te yer bulmaktadır. Bu tür durumlarda resmi kaynaklara ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalara dikkat edilmeli ve bu yönde karar alınmalıdır.

 

Kurbanı kim kesebilir?

 

Kurban kesiminde aile içerisindeki zengin olan kişi kurban kesmekle yükümlü olmaktadır. Kurbanda kişi mülkiyeti esası doğrultusunda belirlenen bu kural, özellikle ailedeki geçim kaynağını sağlayan kişinin kurban kesme yükümlülüğünü de almasını sağlamaktadır. Kocalar evin gelirini sağlayan tek kişi ise kurban kesmek durumundadır. Özellikle kurban kesim şartlarını taşıyan eşlerin kurban kesiminde kendi tercihleri ön plandadır. İster erkek, ister kadın olsun, kişiler en yüksek geliri ve kurban kesme şartlarını taşıyorsa kurban kesmekle yükümlü olacaktır. Ancak eşlerin ikisi de gelir sahibiyse ve zengin olarak kurban kesme şartlarını taşıyorsa 2 kişinin de kurban kesme yükümlülüğü olacaktır. 

Kurban kesimi sırasında kurbanın eşi ve çocuklar için kesilmesi söz konusu olduğundan dolayı bu konuda kişiler istediği şekilde karar verebilmektedir. Bu kararda herhangi bir öncelik, sıralama ya da kısıtlama bulunmamaktadır. Eşler istedikleri takdirde birbirleri ya da çocukları için kurban kesme hakkına sahiptir. Bu bakımdan kurbanı koca kendisine kesmeden eşine kesebilir mi gibi soru işaretlerini bulunan kişiler, diledikleri şekilde kurban yükümlülüğünü yerine getirme şansına sahiptir. 

 

Bir ailede kaç kurban kesilmeli?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalarda bir ailenin kaç kurban kesmesi konusunda net bir şekilde ifadeler yer almıştır. Bu doğrultuda evde kaç zengin varsa o kadar kurban kesilmesinin uygun olacağı belirtilmektedir. Bu konuda kurban nisabına malik olma şartına bakılması yeterlidir. Anne babası üzerinden elde etmiş olduğu zenginlikler zenginlik olarak sayılmayacağından dolayı kendi parasını kazanamayan ya da kurban kesmek için yeteri kadar malı mülkü olmayan ergenlik çağını geçmiş çocuklar, kurban kesme yükümlülüğünden muaf tutulmaktadır. 

Paylaş
Proje ve TemsilciliklerProjelerimiz hakkında daha ayrıntılı
bilgi almak için lütfen kardeş
sitelerimizi inceleyiniz.