Kurbanın Gözü Neden Bağlanır?
Kurban İslamiyet'e önemli ibadetlerden birisi olduğu gibi kurban kesmek hem yardımlaşmanın hem de Allah'a yakınlaşmanın bir yoludur. Her yıl, yılda bir defa olmak üzere maddi gücü yerinde olan kişiler Kurban Bayramı'nda kurban kesmekle yükümlü olmaktadır. Ancak kurbanlık hayvanlar için tüm şartlar İslamiyet’te bellidir ve bu mevcut şartlar doğrultusunda kurban kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Tercih edilen kurbanlık hayvanın kurban vasfını taşıması adına sağlık kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Yetişkinliğe ulaşmış ve herhangi sağlık problemi olmayan hayvanlar kurban olarak kesilebilmektedir. Bununla birlikte kurban kesimi sırasında bazı hususlara dikkat edilmelidir. Özellikle çoğu kişinin kurban kesiminde en çok merak ettiği konuların başında kurbanın gözünün neden bağlandığı yer almaktadır. Kurban gözü neden bağlanır, kurbanın gözünün bağlanması şart mı gibi farklı soru işaretlerine sahip olan kişiler için bu sorulara en iyi yanıt veren yine dini kaynaklar olmaktadır.
Kurban kesimi sırasında kurban edilecek hayvanın gözlerinin tülbent ya da benzer bir eşya ile bağlanması, genel bir davranıştır. Hayvanın özellikle kesim işlemi yapılana kadar ürkmemesi, korkmaması ve bıçağı görmemesi adına yapılan bu davranış, hayvanın daha kolay ve rahat bir şekilde kesilmesini sağlamaktadır. Kurbanın gözlerinin bağlanması kurbanı kesecek kişi içinde avantaj sağlar.
Kesim işlemi sırasında tedirginlik yaşayacak hayvan kaçmaya çalışabileceği gibi bu sırada kurban kesiminin uygun görüldüğü şekilde yapılmamasına neden olabilir. Tüm bu risklerin alınmaması ve hem kurbanlık hayvanın hem de kurbanı kesecek kişinin sağlığı açısından gözlerin kapatılması uygun bulunmaktadır. Bu durum aynı zamanda insanların merhametinin de bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Gözlerin bağlanmasının yanı sıra kesim işlemi sırasında hayvana herhangi bir şekilde eziyet edilmemesi, kesime kadar iyi bir şekilde beslenmesine dikkat edilmesi ve kesim sırasında da kesimin olabildiğince kısa süre içerisinde tamamlanması gerekir. Kesim tek bir hamle ile yapılmalıdır. Şah damarı, soluk borusu ve yemek borusunun kesilmesi ile birlikte hayvanın canının verilmesi beklenmeli ve ardından kesim işlemlerindeki diğer aşamalara geçilmelidir.