Orucun Farzları
İslam dininin beş temel şartından biri olan oruç ibadeti inanan, sağlığı elverişli, erişkinlik çağına ulaşmış olan herkesin üzerine farzdır. Bir ibadeti eda ederken, o ibadetin farzlarını, vaciplerini bilmek kadar o ibadetin mekruhlarını yani onu bozan ve ibadeti sarsan şeyleri de bilmek önemlidir. Bu önemli huşular bilinmediği taktirde yerine getirilen ibadetin sıhhati tehlikededir. Dolayısıyla da oruç ibadetinin farzlarını ve mekruhlarını yani orucu bozmaya mahal veren ve oruca zarar vermeyen hususları gözetmek gerekir. Bunun yanı sıra orucu bozmayıp mükafatını azaltan unsurlardan da kaçınmak önemlidir.
Oruç ibadetinin farzı üçtür
Orucun ilk şartı olan niyet edilmeden tutulan oruç sahih değildir. Kalple edilen niyet yeterli olsa da niyeti dil ile de ifade etmek; üzerine kesin bir hüküm konulmayan vacip konumunda olan menduptur. Kişinin oruç için sahura kalkmış olması da niyet için yeterli sayılır. Ancak yine niyeti sözlü ifade etmek daha uygundur.
Oruç için niyetin geceden edilmesi daha makbuldür. Ancak imsak vaktinden evvel niyet edilmediği taktirde sonrasında edilecek niyetin geçerli sayılabilmesi için; imsak vaktinden itibaren bir şey yenilip içilmemiş olması ve orucu bozabilecek herhangi bir duruma mahal verilmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde edilen niyet caiz olmaz, uygun görülmez.
Peygamber efendimiz hadisi şeriflerinde orucu bozan halleri şöyle ifade etmiştir. “Beş şey orucun sevabını giderir.
Yalan söylemek
Nemine yani insanlar arasında laf taşımak
Gıybet etmek
Yalan yere yemin etmek
Yabancı kadına şehvetle bakmak
Bu vesileyle Rabbim içinde bulunduğumuz bu durumlara tutacağımız oruçları bir şifa niyetine kabul eylesin.
https://www.denizfeneri.org.tr/kurumsal/hosgeldin-ey-ramazan_283/