Allah’a þükretmek için kesilen kurbana þükür kurbaný denmektedir. Þükür kurbaný herhangi bir sebepten kesilebilir. Bir kiþi arzu ettiði bir amaca ulaþmasý veya bir nimete nail olmasý sebebiyle þükür kurbaný kesebilir, kiþi adak adamadýkça þükür kurbaný kesmek zorunda deðildir.
Allah-u Teâla’ya sahip olduðumuz nimetler içim þükrettiðimizi göstermenin biri de þükür kurbanýdýr. Bu vesileyle þükür kurbanýný dilediðiniz zaman kesebilirsiniz. Ayrýca þükür kurbaný, temettu veya kýran haccý yapan kiþilerin, ayný mevsimde hac ve umreyi beraberce yaptýklarý için Harem bölgesinde kestikleri kurbanda olmaktadýr.
Þükür kurbaný kesen kimse, kestiði etten yiyebilir. Ýsterseniz þükür kurbanýnýzý ihtiyaç sahiplerine baðýþlayabilir, daðýtabilirsiniz.
Þükür kurbaný sahip olduklarýmýzýn þükrü olarak kiþinin kendi içinden gelerek yaptýðý ve dinen herhangi bir zorunluluðu olmadýðý eylemdir. Fakat nimetin elde edilmesi, bir isteðin gerçekleþmesi için adak adamýþ olan kiþilerin istedikleri þey olduðunda kestiði kurban þükür kurbaný deðil adak kurbanýdýr. Adak kurbanýnýn dinen kesilmesi zorunludur. Þükür kurbaný ve adak kurbanýnýn birbirinden ayýran en önemli özelliði de budur.